zaterdag 28 november 2020

Alles over Dordrecht

Politiek denkt voor en achter de schermen na over nieuwe burgemeester van Dordrecht

2 januari 2017

DORDRECHT - De politiek in Dordrecht denkt voor en achter de schermen al na over de kandidaten voor de rol van burgemeester van Dordrecht.

Het is kort dag. Per 28 februari 2017 is Arno Brok als burgemeester van Dordrecht formeel weg, want vanaf 1 maart is hij commissaris van de Koning in Friesland.

De kans is groot dat er een burgemeester a.i. of waarnemer komt. Dan heeft de vertrouwenscommissie uit de raad meer tijd om een opvolger of opvolgster te wegen. Formeel zitten de fractievoorzitters in de commissie. Een wethouder zou als adviseur kunnen meedenken.

De normale procedure is, dat de raad eerst in een vergadering met de commissaris van de Koning in Zuid-Holland een profielscherts bespreekt.

Krijgt Dordt een schaap met vijf poten? iemand die bestuurder is of politicus? Een landelijke netwerker oi een burgemeester met veel gevoel voor historie en religie? Is de burgemeester ook burgervader met pastorale eigenschappen? Is Dordt een eindstation of doorgaanshuis? Is de burgemeester sportief, cultuur of creatief.

Voor de eerste keer is Beter voor Dordt (BVD) als locale partij de grootste fractie bij de procedure. In het verleden speelde de PvdA vaak een prominente rol, maar dat hield niet automatisch een PvdA burgemeester in! Ronald Bandell, die helaas al is overleden, was de laatste burgemeester van de PvdA. De vraag is: Gaat het om een burgemeester die als een jas om Dordrecht past en is de politieke kleur van minder belang of is de afkomst wel van zwaar belang. Het is in elk geval goed als goede kandidaten - na een eerste selectie door de commissaris - ergens op een geheime plek in het land in gesprek gaan met de commissie.

De laatste burgemeesters van Dordrecht vanaf 1966 waren:

01. Arno Brok (VVD). Hij kwam als burgemeester uit Sneek in 2010. Vervolg commissaris van  de Koning in Friesland.

02. Ronald Bandell. (PvdA) Vertrok in 2000 uit Alkmaar voor Dordrecht. Ging in 2010 met pensioen.

03. Jan Noorland (VVD). Voor 1985 gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. Noorland ging ook met pensioen, maar werd nog twee keer als waarnemend burgemeester ingezet.

04. Jan H. van Zuuren (PvdA). De laatste wethouder van Dordrecht die in 1974 burgemeester werd. In 1962 begon Van Zuuren in de raad en in 1963 werd hij wethouder. Van Zuuren overleefde de locale Nieuw Links storm in de PvdA afdeling.

05. Jan Jacob van der Lee (PvdA). Was hoge ambtenaar bij EG naast commissaris Landbouw Mansholt. Kwam in 1966 en ging in 1973 door als burgemeester in Eindhoven.

Daarvoor waren Van der Dussen, Bleeker, Van Houten (NSB-burgemeester in de oorlog), Bleeker, De Gaay-Fortmann, Wytema en Wichers burgemeester.

Columnist Kees Thies denkt ook in AD De Dordtenaar vooruit. Zijn visie:

Welkom in 2017… het jaar dat Dordt een nieuwe burgemeester krijgt.

Wanneer gebeurt dat trouwens en wie moet dat gaan worden? Vreemd eigenlijk dat wij, inwoners van deze stad, daar niks over te vertellen hebben. Burgemeesters worden in Nederland namelijk benoemd door de Kroon.

Dit op voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken, na aanbeveling van de gemeenteraad en een vertrouwenscommissie van de gemeente. Ook de commissaris van de Koning kan daar nog een (volgens mij soms zelfs dwingende) rol in spelen.

Nu vind ik dat op zich allemaal zo erg nog niet als ik zeker zou weten dat het hier louter om de uitkomst draait van een goed opgestelde profielschets en een eerlijke sollicitatieprocedure, begeleid door een commissie van wijze mensen. Dat die commissie ook daadwerkelijk wijs en integer is, wil ik nog best geloven, ware het niet dat er rond dit soort procedures toch ook nog altijd zo’n mal sfeertje van geheimhouding hangt.

Daarnaast is zo’n benoeming, hoe je het wendt of keert, ook een ordinair partij-politiek spel… een ‘gun’-spel eigenlijk. Er moeten immers ook altijd wat uit de boot gevallen Kamerleden, ex-burgemeesters of ex-ministers aan nieuwe baantjes worden geholpen, waardoor zo’n procedure uiteindelijk toch ook iets geheimzinnigs en ‘vriendendiensterigs’ krijgt. Ben ik dan een voorstander van een burgemeestersverkiezing? Mwoah… niet van harte, al begrijp ik dat een gekozen burgemeester veel draagvlak in een gemeente kan hebben.

Nadeel kan zijn dat de kiezers wellicht incapabele of populistische mensen kiezen… mensen bijvoorbeeld die toevallig al grote bekendheid genieten, misschien zelfs wel als artiest, sporter of journalist voor mijn part. Maar een populaire burgemeester is natuurlijk niet per definitie een goede burgemeester.

Eerlijk gezegd ben ik er nog niet helemaal uit. Wat ik wél weet is dat er alweer diverse namen ‘rondzingen,’ waaronder die van Bert Blase, oud burgemeester van Alblasserdam, nu ‘waarnemer’ te Vlaardingen. En volgens mij loopt ook de termijn van Antoin Scholten (ex-burgemeester van Zwijndrecht) in Venlo komend jaar af.

Of de heren belangstelling hebben weet ik niet, maar de regio kennen ze goed en in hun functie hebben ze zich kwalitatief al zeker bewezen.

Lees meer over:

burgemeester kees thies
Deel dit bericht met je vrienden!