woensdag 8 december 2021

Alles over Dordrecht

Een terugblik op het oude jaar met de Dordtse partyfolkband Scotch

29 december 2016

DORDRECHT - De band Scotch heeft een bijzonder jaar achter de rug, met optredens in het vluchtelingenkamp bij Calais en een tour in Ierland. Met Wouter Sieuwerts, de drummer, percussionist blikken we terug op het jaar. Hij heeft 16 jaar geleden samen met Sam, de violist en zanger, Scotch opgericht.

Scotch krijgt overal de benen los, maar als je de video van het festival It's A Beautiful Day, in Bibelot bekijkt, is het wel heel erg feest. De jongens van Scotch in hun gestreepte outfit worden hier bijgestaan door de brassband Brasso. “Sinds een jaar zijn de jongens van Brasso erbij”, licht Wouter toe. “Met de grote concerten gaan ze mee, het past goed in het geheel en het maakt echt een groot verschil. Het is spectaculair en geeft een groter geluid. Ongeveer de helft van hun band speelt mee. Het was een heel leuke avond. We hebben vaker in Bibelot gespeeld, maar nu ging het rookalarm af. Al spelend op onze akoestische instrumenten zijn we met het publiek de zaal uitgelopen. Buiten hebben we twee liedjes op het Energieplein gespeeld en gingen daarna binnen verder.”

Jongetje van 7
"Het is een heel bijzonder jaar geweest. Het hoogtepunt was de tour in Ierland. We wilden al naar Ierland, maar hadden daar geen contacten. Toen we op een bruiloft speelden spraken we een Ierse man, die zes hele leuke optredens voor ons heeft geregeld. In een grote zaal helemaal afgeladen en met kleine folkbands in Dublin. Het was een heel extreme tournee.

De eerste dag waren we in de jungle van Calais tussen de tentjes, hutjes en caravans. Dat was een bizarre ervaring. We hebben vier keer op straat gespeeld. Aan de ene kant waren we op onze hoede dat onze spullen niet werden gestolen, aan de andere kant stonden er binnen no time tweehonderd man om je heen die het naar hun zin hebben. Een klein jongetje van 7 stond te filmen en foto’s te maken. Dat vond ik zelf heel bijzonder, dat jongetje, die verder ook niet veel aan cultuur meekrijgt. Er zijn daar zesduizend jonge mensen die daar niet willen zijn, ze willen naar Engeland. Wij reden weg en waren een dag later wel in Engeland. We zijn heel bevoorrecht dat we in die positie zitten."

Tofste concert ooit
"Via België zijn we naar Nederland gereisd. Hier hebben we op het Europees Jongleerfestival gestaan. Dat was misschien wel ons tofste concert ooit. In een tent vol jongleurs deed iedereen van voor tot achteren mee. De hele tent ging helemaal los. Het is een heel mooi festival. Jongleurs zijn een beetje gek. Er stonden tientallen mensen met vuur op het zandgedeelte en ze deden acrobatiekwedstrijden. Wie verloor trok een kledingstuk uit.

De tour hebben we afgesloten met een twee optredens op Castlefest. Het mooiste was het optreden in de afterparty tent die helemaal vol mensen staat, die nog zin hebben in een feest. Ik vind het zelf heel leuk te zien dat mensen in harnas rond lopen. Ze besteden heel veel aandacht aan hoe ze eruit zien. Ze zijn er heel het jaar mee aan de slag."

Dordrecht
De jongens van Scotch spelen regelmatig thuis in Dordrecht. Het afgelopen jaar stonden ze als afsluiter op het Keltfest en ze waren te zien op Big Rivers. “In Dordrecht spelen is heel leuk”, vertelt Wouter. “We moeten opletten het niet te vaak te doen. We spelen een paar keer per jaar in Dordt soms ook onaangekondigd, zoals tijdens het 15 jarig bestaan van de Popcentrale. Daar speelden we in de oefenruimte, dat is voor onszelf ook leuk."

Momenteel werkt Scotch aan nieuwe muziek. Wouter: “We zitten in het schrijfproces, dat kan een jaar duren. Eind maart is de barretocht, de kroegentocht, die we altijd organiseren. Het is een muzikale kroegentocht. We vragen bands die we tof vinden en gaan van kroeg naar kroeg. We sluiten af op een grotere locatie en hebben een gezellige avond met de mensen die in de kroeg passen.”

Nog een leuke anekdote: vorige week is er iemand door de band zelf getatoeëerd met het logo van Scotch.

Door: Ton Ve

Deel dit bericht met je vrienden!