vrijdag 18 juni 2021

Alles over Dordrecht

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Dordrecht?

27 december 2016

DORDRECHT - Burgemeester Arno Brok gaat Dordrecht verlaten en vertrekt per 1 maart 2017 naar zijn geliefde Friesland.

Er wordt al flink gespeculeerd wie de beste kans maakt om de opvolger van Arno Brok te worden.
Zelfs in Papendrecht wordt er meegedacht. Raadslid Arno Janssen geeft aan in zijn weblog:

"Wie moet Arno Brok opvolgen? Daarover gaat de gemeenteraad van Dordrecht zich de komende maanden buigen, samen met het kabinet van de CdK in Zuid-Holland. Er dienen zich wat voor de hand liggende kandidaten aan, het geijkte patroon volgend tenminste.Allereerst is het logisch en usance dat er een waarnemer worden benoemd. De datum van vertrek Brok (1 maart) en benoeming opvolger (ergens na de zomer) geeft immers een te grote interbestuurlijke periode. Superwaarnemer Bert Blase, niet onbekend in de Drechtsteden, zou wel eens heel hoge ogen kunnen gaan gooien.

In Papendrecht hebben we het zonder waarnemer kunnen doen. Er was vanwege de lange periode (10 maanden red.) tot aan de zelfgekozen pensionering van Kees de Bruin ruim de tijd.

Vervolgens staan de diverse kandidaten natuurlijk te trappelen. Vaak (binnenkort ex-)kamerleden. Vooral die vanuit VVD-kringen – voor wie een verdere Haagse carrière voorlopig lijkt geblokkeerd – lijken daarbij een streepje voor te hebben. Ik zie crime-fighter Fred Teeven. Maar ook ons aller Anoushka van Miltenburg. En zeker Edith Schippers heeft als bewindsvrouw wel de nodige streepjes voor en heeft onlangs nog zelf publiekelijk aangegeven een volgende termijn in het Haagse niet als vanzelfsprekend te zien.

De gangbare weg is dus eerst Orangist (democratische vernieuwing) Bert en daarna de oranjeblauwe (VVD) Anoushka of Edith voor het echie.

Waardig slot voor Oranje revolutie?
Er is echter ook een echte oranje kandidaat. Misschien wel een meer logische ook. Eentje die, als hij zelf wil en het thuisfront er tenminste achter krijgt, voor een vervolmaking van zijn eigen oranje BvD-geschiedenis kan zorgen. Iemand die nog steeds voldoende schwung heeft om er op geheel eigen wijze een periode als burgemeester van Dordrecht te vervullen. Niet alleen iemand die weet hoe het er bestuurlijk en politiek aan toegaat, maar tevens iemand die op voorhand al wordt gedragen door de Dordtenaren. Als burgemeesters rechtstreeks zouden worden gekozen was er bij niemand twijfel. Voor het echte oranje is er voor Dordrecht namelijk maar één naam die er met kop en schouders boven uit springt: Piet Sleeking.

En alle lof voor de keuze die in Papendrecht is gemaakt met Aart-Jan Moerkerke als mede-initiator en wethouder van Leefbaar Capelle, de eventuele keuze voor Piet Sleeking in Dordrecht zou nog authentieker en meer een hart onder de riem van localo’s zijn. Immers in de eigen stad en zonder hulp van een landelijke politieke partij". Aldus Arno Janssen.

Op 26 december heeft Piet Sleeking gereageerd: "Ik ben zeer vereerd, maar ik heb het burgemeesterschap nooit geambieerd; voel me al erg bevoorrecht als wethouder & loco vd oudste stad van Holland!"

Deel dit bericht met je vrienden!