zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

Oud-Dordtenaar en Karmeliet Edgar Koning gelooft in contact tussen verschillende levensbeschouwingen

25 december 2016

DORDRECHT - Edgar Koning (84) was Prior van het Karmelklooster in Dordrecht en is nu dat in het Karmelietenklooster Zenderen. Op de website Borne Boeit vertelt hij zijn bijzondere levensverhaal en komt ook Dordrecht langs.

Jezus is  vanuit zijnj achtergrond het grote voorbeeld - of voorbeeld tot navolger -?  De vraag is: Kan dit ook vanuit andere tradities?

Edgar Koning: ,,O ja, waarom niet. Ik heb zestien jaar in Dordrecht gewoond en daar zat ik in de Raad van Levensbeschouwing, waarin ook moslims zaten. Ik ging met hen mee naar de moskee en bad daar samen met hen. En een van de mooiste kerstvieringen die ik ooit meegemaakt heb, was een kerstviering samen met hindoes, moslims en christenen. De hindoes hebben het Lichtfeest en de Pandita ging voor en zegende iedereen met het licht. De hele zaal zat vol. Toen kwam de moslim, de imam en die las voor over de geboorte van Jezus zoals dat in de koran staat.

In dat verhaal spreekt Jezus de mensen toe vanuit de kribbe, dat vind ik zo mooi. En toen kwam de dominee en hij las het geboorteverhaal voor zoals dat staat in het evangelie van Lucas. En tussendoor was er muziek. Het was een van mijn mooiste kerstmissen ooit. Ik weet nog dat ik daarvoor zelf een eucharistieviering had, ik moest me haasten op de fiets om op tijd te komen bij deze viering, maar wat was ik blij dat ik was gegaan. Het was zo prachtig."

Edgar Koning, die uit Dordrecht vertrok toen het Karmelklooster naast de Verrezen Christus in Crabbehof sloot. Inmiddels zitten zusters in dat Klooster. Edgar  brengt ook zijn kerstgedachte onder woorden.

Borne Boeit vraagt: Wat kan de kerstgedachte zijn van mensen die zich niet meer direct bezig houden met geloof en kerk?
Ik denk, door met elkaar, in de familiekring of met vrienden, samen kerst te vieren. Vreedzaam en vooral met de liefde voor elkaar. Dat je elkaar het leven gunt. Die gunnende liefde, dat is ook een goddelijke eigenschap. Of waar de paus tegenwoordig over schrijft: barmhartigheid. Of Karen Armstrong, zij noemt het compassie. Mensen staan allemaal zo op hun eigen strepen. Heb liefde voor elkaar. Dat is Kerstmis. Dat is menswording.


(INTERVIEW: MIRJAM SKORENG, gehele verhaal op de website Borne Boeit)

Lees meer over:

edgar koning Karmelklooster
Deel dit bericht met je vrienden!