zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Arno Brok wil vanaf 1 maart 2017 in Friesland wonen als commissaris van de Koning

24 december 2016

DORDRECHT/LEEUWARDEN - Volgens de media in Friesland heeft de toekomstige commissaris van de Koning - Arno Brok - gisteren in het Dordrechts Museum zijn eerste en laatste persmoment gehad tot zijn nieuwe baan.

Daarmee wordt dan gelijk zijn emotioneel kantelpunt gemarkeerd: Arno Brok rondt als burgemeester van Dordrecht zijn verblijf in de stad goed af, maar wil met hart en ziel vanaf 1 maart 2017 al in Friesland wonen. In Friesland wordt er rekening mee gehouden dat hij zich in de hoofdstad Leeuwarden zal vestigen, waarheen hij vanuit zijn geboortestad Leerdam ook binnen kwam bijna 30 jaar geleden.

De komende nieuwjaarstoespraak, die Brok op dinsdag 10 januari zowel in de middag in de gemeenteraad als in de avond voor de burgerij in het Stadhuis zal uitspreken, krijgt ook een beetje het karakter van een testament.  Een goed nieuwjaar heeft ook de betekenis van een goede verhuizing.

In Friesland wordt verwacht dat Arno Brok door zijn goede contacten in het land niet alleen Friesland meer op de kaart zal zetten, maar Holland ook attenter maakt op de provincie.

DORDRECHT - De regering in Den Haag heeft gekozen voor een benoeming op 1 maart 2017 van de burgemeester van Dordrecht tot commissaris van de Koning in Friesland. Formeel moet alleen de Koning nog de voordracht ondertekenen.

Eind februari zal Brok dus afscheid nemen van Dordrecht in zijn rol als burgemeester. Hij heeft de stad dus iets meer dan zeven jaar gediend als opvolger van Ronald Bandell. De gemeenteraad beraadt zich al over de procedure voor het zoeken van een opvolger. In 2009 was wethouder Cok Sas (PvdA) tot de komst van Brok waarnemend burgemeester. Tegenwoordig is het meer gebruikelijk dat een buitenstander tijdelijk wordt ingevlogen, alhoewel Piet Sleeking als politiek leider van het college van burgemeester en wethouders de eerste locoburgemeester is.

Het was veelbetekend dat burgemeester Arno Brok zijn verhuizing, die voor 1 maart zal zijn, toelichtte in het Dordrechts Museum. Hij voelt zich op deze plek thuis en komt er haast wekelijks.

De mededeling uit Den Haag luidt:

De heer drs. A.A.M. Brok wordt commissaris van de Koning in de provincie Fryslân. De ministerraad heeft op voorstel van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten hem voor te dragen voor benoeming. De benoeming gaat in op 1 maart 2017.  

De heer Brok (Arno) is 48 jaar en lid van de VVD. Hij is op dit moment burgemeester van Dordrecht. Daarvoor was hij onder andere burgemeester van Sneek en wethouder van Leeuwarden.

De heer Brok volgt de heer J.A. Jorritsma (VVD) op die per 13 september 2016 is benoemd tot burgemeester van Eindhoven.

Op dit moment is mevrouw ir. J.M. Leemhuis-Stout (VVD) waarnemend commissaris van de Koning in de provincie Fryslân.

Zie ook:

Lees meer over:

kabinet brok
Deel dit bericht met je vrienden!