zondag 13 juni 2021

Alles over Dordrecht

Schaakclubs spelen voor de elfde keer Hoogendoorntoernooi tijdens kerstreces

Schaakclubs spelen voor de elfde keer Hoogendoorntoernooi tijdens kerstreces

22 december 2016

DORDRECHT - De schaakclubs de Willige Dame en Dordrecht slaan aanstaande dinsdag de eigen clubavond een keertje over. Overdag is bij Dordrecht alweer het elfde Hoogendoorntoernooi.

Dordrecht, de club van Hoogendoorn, organiseert nu alleen het evenement. Tot vorig jaar droeg een regionale schaakcommissie van Dordrecht (Gert Zwartjes), de Willige Dame (Hans Berrevoets), Zwijndrecht (Kees van 't Hoff) en Sliedrecht (Mark van Hulst) het toernooi. De commissie koos ervoor om de clubs, als fundament van de schaakbond, nadrukkelijker via een toernooi in  beeld te brengen. Vanaf dinsdag 3 januari gaan de clubs in het eigen clublokaal verder met het clubkampioenschap. Naomi Snikkers is favoriet bij de Willige Dame. Mark Timmermans is de sterkste speler bij sc. Dordrecht en dit jaar internationaal meester geworden.

(bericht van schaakclub Dordrecht)

Schaakclub Dordrecht houdt de tweevoudig open-schaakkampioen van Nederland, P.A. (Pank) Hoogendoorn (1922-1999) in ere. Zijn naam is verbonden aan alweer het elfde Hoogendoorntoernooi. Via dit schaakevenement houden anderen van zijn schaakgeneratie ook een plek in het collectief geheugen.

Het toernooi wordt op dinsdag 27 december gehouden in ons eigen clublokaal. Hoogendoorn behoorde tot de bekende schakers in Nederland in zijn tijd net zoals zijn sterke clubgenoot H.J. (Henk) van Donk, die pakweg een halve eeuw geleden nog tijdelijk voorzitter was van de Nederlandse schaakbond (KNSB). Ze werden tussen 1946 en 1978 24 keer kampioen van de stad Dordrecht en hielden elkaar in evenwicht: 12 om 12 titels.

Hoogendoorn en Van Donk stonden in december 1966 op het wedstrijdformulier van de uitwedstrijd van Dordrecht tegen Delft, waar Jan Timman als schaaktalent op bord twee tegen L.B. (Leo) Jansen speelde. C.Buddingh’ (dichter en lid van schaakclub Dordrecht) legde de ontmoeting Dordrecht – Delft en in het bijzonder Jan Timman – Leo Jansen een halve eeuw geleden in een (schaak) gedicht vast.

Jansen speelde in januari 1967, binnenkort ook een halve eeuw geleden, voor het eerst ook zijn opening die nu bekend staat als De Leeuw. Clublid Buddingh’ gaf schaakclub Dordrecht voor “eeuwig” een plek in de wereld van de literatuur door zijn schaakgedicht. Hoogendoorn was behalve een sterke schaker ook nog teamcaptain van Dordrecht 1.

Toen Buddingh’ op een zaterdagmorgen zijn poes Poek even kwijt was, moest Hoogendoorn voor het eerste snel op zoek naar een invaller. Hij loste zoiets altijd beminnelijk op. Dat was Hoogendoorn ook in zijn promotiesimultaans tegen Dordtse schaakjeugd. Hij genoot ook als jeugdspelers steeds sterker werden en Hoogendoorn zou zeker trots zijn geweest nu zijn club voor het eerste ook een Internationaal Meester (IM) heeft voortgebracht. Het toernooi dat zijn naam draagt, blijft dan nog steeds promotie van zijn schaaksport.

TOERNOOI-INFORMATIE:
Datum: 27 december 2016
Aanvang: 10.00 uur.
Speellocatie:
De Crabbehoeve,
Van Karnebeekstraat 2,
Dordrecht.

Aantal ronden: 7 ronden Zwitsers, 20 min. p.p.p.p.
Prijzenfonds: Natura/Waardebonnen.
Inschrijfgeld: € 5,– te betalen aan de zaal.
Aanmelden:
secretaris@schaakclub-dordrecht.nl

Deel dit bericht met je vrienden!