donderdag 24 juni 2021

Alles over Dordrecht

Evangelist/schrijver Jan Leeflang (85) in Dordrecht overleden

18 december 2016

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT  Evangelist/schrijver Jan Leeflang is op 85 jarige leeftijd in Dordrecht overleden.

Hij bracht bijna 60 jaar vol vuur en overtuiging overal in Nederland de blijde boodschap. Jan beschouwde dat als het dienen van de Here Jezus, alhoewel zijn 50-jarig jubileum als evangelist ook werd herdacht in een speciale dienst  niet bij zijn volle evangeliegemeente Eljakim in Dordrecht maar bij Nehemia in Zwijndrecht. Dat was om de belangstelling in goede banen te kunnen leiden.

Zijn benadering van het evangelie droeg hij ook in zeven boeken uit. Achter de wolken schijnt de zon was een benadering, die hij als rondreizend evangelist altijd wilde laten doorklinken. Als je in de modder zit, kijk je niet omlaag, maar probeer je de sterren aan de hemel te zien.

Alhoewel zijn gezondheid meer spreekbeurten vaak in de weg zat, kwam Jan er telkens weer bovenop. Hij kon zichzelf best met een kat met negen levens vergelijken, maar het was niet aan hem om te zeggen hoeveel hij er achter zich had. Jan maakte dan soms ook grappen met zijn naam en zijn schaterlach kenmerkte hem.

Het  was voor hem ook een kwestie van vertrouwen blijven houden. Jan was een prediker in de richting van opwekking.

Daarnaast was schaken een grote hobby van hem, in kringen van schaakclub de Klockelaer en ook Dordrecht. Toen hij laatste in de competitie werd, droeg hij die prestatie met blijdschap van een kampioen.


Op zijn eigen website schreef hij met een eigen gevoel voor humor.   Zijn laatste pennenvrucht

"We storten neer"

Jan, wil je een keer een eindje met me vliegen, het is mooi weer.´

“Nou, George, dat is een goed idee.”

“Stap maar achterin.”

De motor wordt gestart en hotsend en botsend stijgt het vliegtuigje op. Jan zit te genieten hij iet het meer dat net een kleine plas lijkt. Het prachtig boven het oerwoud te vliegen. Daar ziet hi de rande van het witte strand dat prachtig afsteekt tegen de blauwe zee,

“Hoe vind je het”, roept George naar Jan.”

“Ik  zit te genieten.”

George zegt: ”Achter die heuvel is na 10 minuten vliegen de zendingspost van Henk de Wilde.”

“O ja? Laat he maar lekker zitten. Ik mag die vent niet. Hij heb me laatst tijdens een conferentie het voor gek gezet. Hij denkt altijd dat hij gelijkt heeft, een nare vent.”

Tot zover Jan Leefland, die woensdag as vanuit Nehemia in Zwijndrecht wordt begraven met eerst een dankdienst vanaf 11 uur. Tussen 10 en 11 kan daar ook worden gecondoleerd.

Op de schaaksite Tomsschaakboeken.nl staan herinneringen aan Jan:

4.05.09

Jan Leeflang is evangelist, schrijver en schaker. In die volgorde past het hem ook het beste. Al meer dan een halve eeuw gaat Jan overal in Nederland uit spreken om, zoals hij dat op een geheel eigen wijze doet, de Blije boodschap te brengen. Jan weet altijd de gewone gebeurtenissen een extra dimensie te geven, raakt daarmee een breed publiek maar intussen kan hij wel even niet schaken bij zijn geliefde schaakclub Dordrecht.

De verklaring van zijn afwezigheid achter het schaakbord past bij hoe Jan een verhaal gaat vertellen, vertelt en nog eens herhaalt.

De Dordtse evangelist ging uit spreken naar een samenkomst in Tilburg. De titel was zijn preek was helder: ,,De Heer zal u voor struikelen behoeden".

Toen Jan was aangekomen voor de deur van de samenkomst, struikelde hij wel. Hij ging gewoon voor in de evangelische dienst, volgens toeschouwers gewoon op één voet en ging niet zonder pijn terug naar zijn huis in Dordt. Ada Leeflang ontving hem met pannenkoeken. Jan klaagde toch over een pijnlijke, zeer pijnlijke enkel.

In het ziekenhuis bleek later de enkel gebroken te zijn. Het herstel gaat langzaam.

Jan is zijn humor en opgewekte kijk op het leven niet kwijt. ,,Wanneer kom je op een echte schaakclub spelen", zegt hij tegen een schaakliefhebber, die hem belt om hem sterkte te wensen. De schaker blijft ook altijd een evangelist:

Het voorval zal Jan zeker de gelegenheid bieden om daarover iets op te schrijven. Wie weet levert het een boekje op over hoe je een tekst letterlijk en figuurlijk kan uitleggen. Als je immers eens gestruikeld hebt, leer je het leven kennen en kan je bij het herstel ook gedragen weten.

Schaker-evangelist Jan Leeflang jubileert

22.09.08

Een echte schaakliefhebber is Jan Leeflang. Hij geniet echter buiten het bord een ruimere bekendheid. Met een dankdienst op vrijdag 10 oktober om 19.00 uur viert Jan Leeflang dat hij 50 jaar in dienst van de Heer is als evangelist, opwekkingsprediker en schrijver.

Het dankfeest wordt gehouden in Zwijndrecht, Volle Evangelie Gemeenschap Nehemia, H.A. Lorentzstraat 5. Omdat de gemeente Eljakim in Dordrecht, waar Leeflang lid van is, te weinig ruimte biedt, is voor dit Dankfeest uitgeweken naar VEG Nehemia, die daar gastvrijheid voor heeft verleend.

Voor meer info. www.janleeflang.nl

Lees meer over:

evangelist Jan Leeflang
Deel dit bericht met je vrienden!