zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordrechts Museum haakt in op Vincent van Gogh dichter bij Dordrecht

15 december 2016

Het Dordrechts Museum haakt in op het gegeven dat het in 2017 precies 140 jaar geleden is dat Vincent van Gogh inwoner van Dordrecht was. Voor vrijdagavond 3 maart wordt een Vincent avondwandeling aangekondigd rond de (oud) Dordtenaar.

Volgerns gegevens bij het archief was hij tussen januari en november 1877 inwoner van de stad Dordrecht. Zijn Dordtse brieven beslaan de periode januari - april 2017. Daarna ging Vincent naar Amsterdam.

Het bericht van het museum:

DORDRECHT - Het is volgend jaar 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Dordrecht woonde. In de maanden januari tot mei 1877 heeft hij in onze stad geleefd en gewerkt. Hij bracht zijn gevoelens onder woorden in talloze brieven aan zijn broer Theo. De later wereldberoemde schilder was onder de indruk van Dordrecht. Vincent wandelde veel door de oudste stad van Holland en bezocht de kerken en het museum, waar hij vooral het werk van Ary Scheffer bewonderde. Het was een belangrijke periode in het leven van Van Gogh, die op dat moment nog niet actief was als schilder. Hij besloot predikant te worden en is in mei naar Amsterdam afgereisd om daar het gymnasium te volgen. Dordrecht is met recht een Van Gogh-stad te noemen, dat thuis hoort in het rijtje steden met o.a. Zundert, Nuenen, Den Haag, Londen, Parijs en Arles. Begin volgend jaar zullen er verschillende activiteiten plaatsvinden om hier aandacht aan te besteden, waaronder een avondwandeling door de binnenstad.

Van Gogh avondwandeling

Op vrijdagavond 3 maart wordt een Van Gogh avondwandeling georganiseerd met het Dordrechts Museum als startpunt en de Grote Kerk als eindbestemming. Het past bij de Dordtse beleving van Vincent, die schreef over zijn nachtelijke wandelingen door de stille stad.

Meer informatie over wat er op de route allemaal te beleven valt, zal in januari volgen.

Andere activiteiten

Enkele activiteiten staan voor 2017 al vast, zoals op zondag 22 januari vanaf tien uur een Vincent van Gogh kerkdienst in de Wilhelminakerk. In deze kerk zal prof. Anton Wessels op woensdagavond 25 januari een lezing geven. In het weekend van 10,11 en 12 februari programmeert filmhuis The Movies films over Van Gogh. Twee kerkdiensten staan In de Grote Kerk op zondag 23 april  in het teken van Vincent van Gogh. De initiatiefnemers hopen dat de komende tijd nog meer mensen en organisaties inhaken om Dordrecht te verbinden met Vincent van  Gogh.  Zo wordt ook benadrukt dat de oudste stad van Holland een veelzijdige geschiedenis heeft, die aandacht verdient.

Een initiatief groep van vijf Dordtenaren (Bart van Aanholt, ds. Paul Wansink, Ilse van Donkelaar, Ad Kasius en Hans Berrevoets) wil met activiteiten Dordt dichter bij Vincent van Gogh brengen en Vincent van Gogh dichter bij Dordt. De groep  is blij dat Dordrechts Museum en de Grote Kerk samen met de VVV en Dordrecht Marketing zich sterk maken voor de eerste avondwandeling.  Op maandag 16 januari is om acht uur in de Centrale Bibliotheek aan de Groenmarkt 153 algemene aftrap van 140 jaar Vincent van Gogh in Dordt.

Deel dit bericht met je vrienden!