dinsdag 22 juni 2021

Alles over Dordrecht

Grootste duivensport kampioen van Dordrecht, Nil Hinten (89), overleden

15 december 2016

door Hans Berrevoets

DORDRECHT - In de nationale en internationale wereld van de duivensport heeft zijn naam nog een legendarische klink: Nil Hinten.

De grote en wellicht grootste postduivenkampioen in de Dordtse geschiedenis  overleed enkele dagen geleden op 89 jarige leeftijd. Zijn begrafenis heeft in stilte plaats gevonden. 

Cornelis Johannes Hinten leefde voor de duivensport en dat stond voor een toewijding dag en nacht. In de vakantietijd werd er vanuit het Duivenhok gevlogen. De sport werd een manier van leven. Dat viel op toen er grote successen kwamen bij de jonge en de oude duiven.

De naam Hinten en in iets mindere mate zijn broer gaf de duivensport vanuit Dordrecht faam en naam mee, zeker pakweg 40 jaar geleden tot ver over de grenzen.

Nil had goede handen en inzicht om koningskoppels bij elkaar te brengen. Zijn duiven waren echte gouden  wedstrijdduiven, die generaties op generaties grote successen boekten.

Als in het duivengebouw de duiven in manden werden gebracht om per vrachtauto naar de losplaats te worden gebracht, was Nil Hinten vaak het middelpunt van de gesprekken. Dat was eerst in het gebouw nabij de Zeehavenlaan op een sportcomplex.

Dat centrum van de duivensport moest wijken voor de aanleg van de tunnel (die werd geopend onder de Oude Maas in 1977). Zo kwam  er een gebouw voor de duivensport nabij de plek waar Dordt soms nog herinneringen ophaalt aan het Sportfondsenbad. De duivensport en feesten en partijen gaven dat gebouw ook in de stad een bijzonder klank mee.

Die duivensport bestaat nog steeds, maar veel meer anoniem.. Vroeger vlogen de duiven en werden lossingen net zoals de waterstanden op de radio meegedeeld.  ,,De duiven zijn vandaag om half negen in Orleans gelost".  Als de duif wind op de kop of op de staart had, wist de melker ongeveer hoe laat hij bij zijn hok moest gaan staan om zo snel mogelijk de wedstrijdring van zijn poot te halen als het dier was geland in het hok en hij of zij moest worden geklokt.  Het pijnlijkste moment was dan als een duif op het dak bij zijn hok bleef zitten niet wist af te dalen naar zijn hok.

Nil Hinten leek het systeem om zijn duiven snel binnen te halen als geen ander te beheersen.

Dankzij het systeem van soms zes ver poulen (de duiven toto), deed Nil in zijn gouden tijd gouden zaken. Ook fokte hij als geen ander.

Je kon bij hem geen duif uitzoeken, maar hij wees een aantal duiven aan, waaruit je kon kiezen als mede duivenmelker.

Duivensport-kenner Kees Bosua vertelt nog op zijn website over de geschiedenis van de duivensport in Dordrecht en vanuit Dordrecht. 

Hij heeft het over een uitzonderlijke duivensport traditie. Legendarische namen als Cappie de Groot... en Nil Hinten waren de voortrekkers van een duivensport die internationale bekend-heid verwierf. Hun namen werden met de jaren steeds moeilijker te lezen op de beduimelde uit-slagen die de stille getuige zijn van hun uitzonderlijke prestaties. Nooit zouden ze in “Dordt”nog zo’n kampioenen kennen."

De praktijk heeft geleerd dat Kees Bosua in de traditie van zijn vader ook gouden inzichten bleek te hebben, maar de bekendheid die Nil Hinten en Cappie de Groot in de twintigste eeuw vanuit Dordrecht hadden, leek nog steeds ver weg.

Wat dat betreft is het ook een eeuw geleden dat een Engelse postduif die in Dordrecht  was gestrand - tijdens de eerste wereldoorlog - krijgsgevangen werd gemaakt en zijn verblijf in Dordt het neutrale landsbelang raakte.

De postduif in Dordrecht heeft dus veel geschiedenis achter zich en zo is Nil Hinten ook historie geworden.

Lees meer over:

duivensport Nil Hinten
Deel dit bericht met je vrienden!