donderdag 24 juni 2021

Alles over Dordrecht

Straatreport; straatmuzikant Sjors: 'Ik breng vrede naar de mensen'

14 december 2016

DORDRECHT - In deze rubriek plukt de redactie nieuws van de straat. Soms iets gewoons, dan weer iets leuks, bijzonders of gevaarlijks.

“Wacht even”, zegt Sjors als hij op de foto gaat. Hij rommelt wat in zijn tas en haalt er een pet uit. “Ik wil een foto met mijn pet op, dan weet je ook een beetje waarom ik straatmuzikant ben. Dit is eigenlijk waar het om gaat.” Op de pet staat I love Jesus. Sjors pakt zijn gitaar en zingt ‘Go tell it on the mountain’, een gospelklassieker. Eigenlijk heet hij Georgeo, maar bij de meesten is hij bekend als Sjors. Zijn achternaam vindt hij niet relevant. “De mensen kennen me omdat ik altijd met mijn hond en gitaar ben”, zegt Sjors. “Ik ben veel buiten, wandel met de hond en ga ergens gitaar spelen.” Hij speelt regelmatig in de stad en in de regio: Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Rotterdam.

“Ik ben heel mijn leven al muzikant en ben opgeleid als drummer. Het gitaarspel heb ik mezelf aangeleerd en heb een beetje hulp gekregen van een vriend. Elke dag probeer ik iets met de gitaar te doen. Ik speel baslijnen met ritme en melodielijnen erdoorheen. Zo speel ik een hele band als het ware. Het moet een beetje swingen, dan klinkt het lekker voor de mensen. Ik breng een beetje de vrede door zoiets moois te doen.”

sympathiek
“Zo’n 20 jaar speel ik nu gitaar. Ik heb een evangelische boodschap, maar speel niet alleen gospels, maar ook jazz, blues en Spaans. Voor iedereen wat wils. Geen sombere toestanden, maar mooie muziek. Iedereen hier in de stad die mij kent, die weet dat. Het zit in mijn hart. Dat ik dit doe is me gegeven: het genieten van het leven, iets moois doen. Een muzikant is er om iets moois te doen voor iemand. Ik probeer mensen iets mee te geven. Mijn teksten gaan over liefdesverdriet, onze lieve here Jezus, een zonnig strand of een nieuw begin.”

De muziek van de sympathieke Sjors valt in de smaak en op straat ervaart hij geen moeilijkheden. Als hij speelt voel je dat hij het meent. “Ik krijg alleen maar positieve reacties. Ik zing ingetogen, de mensen hebben er geen last van en dan laten ze me zitten. De politie loopt voorbij en zegt gedag. Ik ben heel bescheiden en wil beslist niet vervelend zijn.”

Leger des Heils
Sjors speelt elke zondagmiddag in de begeleidingsband van het servicecentrum van het Leger des Heils. Hier is hij drummer. “We spelen opwekkingsliedjes en gospels onder leiding van Erik van de Werf. Er komt een vaste aanhang die hier niet woont en bewoners van het Leger des Heils. De jongens zijn hier een uurtje, dat kunnen ze opbrengen. Het breekt hun dagelijks leven, de sleur. Ze kijken in het  tekstboek en zingen mee. Zo hebben ze toch iets leuks meegemaakt. Met alle muzikanten en bezoekers is het druk en gezellig.

Volgende jaar speel ik in bejaardenhuis De Linde en bij een ander, ik moet nog vragen of dat mag. Ik maak dan op de achtergrond muziek, zodat ik niet erg in de belangstelling sta. Ook geef ik djembeeworkshops met jongeren en anderen in kerkgemeentes. Dat doe ik vrijwillig, zoals bij het Open Hof, eens in de 3 maanden op de culturele dagen.

Het geloof draag ik altijd bij me. Het is heel belangrijk voor me en geeft me vertrouwen. Ik ervaar de waardering van de Heilige Geest. Die is aanwezig als je iets voor hem doet. Daar leef ik eigenlijk voor, om dat te doen. Dit is mijn talent, daardoor kan ik zijn wie ik ben."

"Kan er nog iets in het artikel?" vraagt Sjors na het interview. "Wens de lezers gezegende kerstdagen van Sjors!”

Door Ton Ve

Deel dit bericht met je vrienden!