donderdag 24 juni 2021

Alles over Dordrecht

Vraag- en steungezinnen blijven het ook in 2017 samen doen in Dordrecht

12 december 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Ook in 2017 kunnen gezinnen in Dordrecht die overbelast zijn, een beroep doen op Buurtgezinnen.nl. De gemeente Dordrecht heeft besloten de samenwerkingsovereenkomst met Buurtgezinnen.nl ook in het nieuwe jaar voort te zetten. Buurtgezinnen.nl is een onafhankelijke stichting die sinds begin 2016 opvoedondersteuning biedt aan overbelaste gezinnen. Die steun komt van andere gezinnen met ervaren ouders die een gezin in hun buurt willen helpen.

Er zijn het afgelopen jaar vijf gezinnen met een hulpvraag gekoppeld aan vijf andere gezinnen in de stad die ze met die vraag kunnen en willen helpen. Maar uit het grote aantal aanmeldingen van beide kanten blijkt er vraag en aanbod genoeg te zijn in Dordrecht. “We waren al een tijd op zoek naar een manier om kinderen te helpen die ondersteuning kunnen gebruiken,” zo verklaart één van de steunmoeders. “We zijn van mening dat elk kind het recht heeft om zo goed mogelijk begeleidt te worden tijdens het opgroeien. Om uiteindelijk op eigen benen te kunnen staan zodra ze de ‘wijde wereld’ ingestuurd worden.  We zijn van mening dat je niet ver hoeft te reizen om hulp te bieden, maar dat er ook kinderen in de buurt hulp kunnen gebruiken. Daarom hebben wij ons aangemeld zodat we ons steentje kunnen bijdragen aan de maatschappij en daarbij onze eigen twee kleine kinderen kunnen leren hoe het ook kan zijn.”

Hoe werkt het?
Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan gezinnen in de buurt die ondersteuning willen geven (steungezinnen). Steunouders zijn ervaren ouders, die graag een ander helpen. Zij gaan het vraaggezin ontlasten door te ondersteunen bij de opvoeding. Het vraaggezin en steungezin maken onder leiding van Buurtgezinnen.nl samen afspraken over de inhoud van deze ondersteuning.

Die ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook een vaste dag in de week naar school of het kinderdagverblijf brengen, meegaan naar ouderavonden of meedenken over de schoolkeuze.

Je kunt zo gemakkelijk het verschil maken
“Uit diverse onderzoeken blijkt steeds weer dat mensen meer dan bereid zijn elkaar de helpende hand toe te steken,” zo weet coördinator van Buurtgezinnen.nl Marianne van Eek inmiddels ook uit eigen ervaring. “Vaak weet men echter niet hoe en waar de hulp gewenst is. Daarnaast is om hulp vragen geen teken van zwakte, maar getuigt het juist van zelfredzaamheid. Ik wil graag een schakel zijn tussen die vraag en het aanbod. Door de juiste mensen samen te brengen. Wat me zelf zo aanspreekt in Buurtgezinnen.nl is de directe, concrete vorm van hulp. Laagdrempelig en toegankelijk. Je kunt zo al snel het verschil maken. En dat geeft een ontzettende goed gevoel.”

Wie helpt?
“Zo zoeken we op dit moment een paar extra handen voor een alleenstaande moeder met vijf zonen,” gaat Marianne van Eek verder. “De verantwoordelijkheid voor vijf opgroeiende jongens combineren met een baan kan behoorlijk zwaar zijn en dan is het fijn wanneer een ander gezin deze moeder wat ondersteuning kan bieden. Een gezin, bij voorkeur in Sterrenburg, dat niet alle jongens in een keer opvangt maar mee wil denken over het geven van steun dat beide gezinnen past.

Bijvoorbeeld een actieve opa en oma waar de jongste jongens wat kunnen chillen na school of ondersteuning kunnen krijgen bij het maken van hun huiswerk.”

“Voor een vrolijke, sociale jongen van zestien jaar met het downsyndroom zoekt Buurtgezinnen.nl een gezin dat met enige regelmaat deze jongen wil opvangen. Vader en moeder werken beiden en ervaren het best als een uitdaging alle ballen in de lucht te houden. Het zou enorm helpen wanneer er een gezellig gezin is, bij voorkeur in of dichtbij de Rivierenbuurt, waar deze knul eens in de drie weken twee middagen na school mag aanschuiven.”

Voor meer informatie over Buurtgezinnen.nl in zijn algemeenheid en bovenstaande gezinnen in het bijzonder kunt u kijken op: www.buurtgezinnen.nl. Aanmelden als steun- of vraaggezin kan ook via deze site.

Lees meer over:

gemeente buurtgezinnen aanmelden
Deel dit bericht met je vrienden!