zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

Straatreport: Robis Koopmans krijgt frambozenstruiken voor de moestuinen in de Vogelbuurt

9 december 2016

DORDRECHT - Het afgelopen weekend heeft Robis Koopmans van een bewoner zo’n twintig frambozenstruiken gekregen voor de moestuinen in de Vogelbuurt. Minimaal zes uur per week werkt hij hier als tegenprestatie voor het wonen in één van de binnenkort te slopen flatjes op het Vogelplein, bij het Vogelnest.

“Iedereen die hier woont heeft een plan in moeten dienen”, vertelt Robis. “Het plan moet iets toevoegen aan de wijk. Ik zag dat veel voortuinen niet onderhouden waren. Veel bewoners ergeren zich hieraan, aan het zaad van het onkruid wat overwaait. Ook Woonbron wil het anders. Ik vraag aan de mensen als ze er niets mee doen, de tuinen om te toveren tot moestuinen. Ik hoop een productie op te zetten met aardappelen en groenten uit de buurt. Bij elkaar zijn het best veel vierkante meter. Verder wil ik kijken met wonen, hoe duurzaam dat kan. Zo gebruik ik zonne-energie. Maar het moestuingebeuren is het hoofdding. ”

meehelpen en proeven
Robis parkeert de bakfiets bij de tuin van de bewoner en laadt de potten met frambozen in. “Vooral kinderen zijn enthousiast met meehelpen en proeven”, vertelt hij verder. “Ze helpen met grond scheppen en willen nieuwe dingen uitproberen. Als ik een hark pak, willen ze allemaal harken. Ze hebben de moestuinbakken geschroefd en geholpen met zagen. Ik vind dat het er mooi uit komt te zien. We hebben een budget voor zaad en grond, maar ik vind het nog moeilijk om met een budget om te gaan. Ik vind het zonde om iets te kopen. De natuur plant zichzelf voort. Maar met een budget kun je meer organiseren. Via markplaats heb ik een kas opgehaald. Door de storm zijn er aardig wat ruiten kapot gewaaid, maar het staat er netjes bij verder. Het gebeurt ook niet dat mensen of de kids dingen slopen.

Ik probeer het slim op te zetten, zodat er weinig onderhoud nodig is. Ik kan regenwater opvangen met een 1000 liter tank en heb zonnepanelen op het dak. We zijn begonnen met sperziebonen en hebben veel snijbiet, spinazie radijs en kruiden geoogst. Mensen kunnen zeggen waar ze behoefte aan hebben, zoals dille. Nu groeit er nog Chinese kool en palmkool. Er zijn nog best dingen te oogsten. We zijn laat in het seizoen begonnen, daar heb ik rekening mee gehouden. Om snel een begin te maken heb ik grond en zaden gekocht. Dan weet je zeker dat de grond goed en schoon is. Op het onkruid heb ik karton gelegd en daar grond op gedaan. Sommige distels zijn er toch doorheen gekomen.”

Inspiratie
Het project gaat over alle tuinen in de wijk. Omdat er de komende jaren flats worden gesloopt zullen sommige tuinen maar een jaar bestaan, andere vier jaar of langer. De focus voor Robis ligt op de tuinen die 2 jaar bestaan. “Het project duurt vier a vijf jaar. We hopen dat er dan een moestuin overblijft met een buurthuis.”

Robis is geïnspireerd door de Groeituinen in Krispijn. “Ik heb daar een paar keer meegedaan. Ik woonde ernaast en zag mensen bezig. Hier heb ik ook met ambtenaren tijdens een doe-dag  aardappelen gerooid. Dan zag je mensen die iets hadden van “ja, ik ga niet in de grond.” Maar als ze de aardappelen zien, willen ze die eruit halen. Het is een soort goud.” Ook haalt Robis inspiratie uit de permacultuur en Back to Eden. Dit zijn duurzame methoden om een moestuin te beheren. 

Pluk je eigen salade
We fietsen naar het Vogelnest. Daar gekomen, laat Robis zien wat hij tot nu toe heeft gedaan. Voor het Vogelnest staan lage moestuinbakken, met bordjes wat er in gezaaid is. Er staat nog van alles in, zoals paksol en kruiden. “Het is geen kleigrond, van de zomer heb ik het twee keer per dag water moeten geven. Maar ik geef liever water, dan dat ik onkruid moet wieden. Dat heb ik maar in de hele periode twee keer hoeven te doen. Rond het Vogelplein wil ik moestuinen met bordjes Pluk hier je eigen salade. En ik wil een theetuin volgend jaar.” Achter, onder het balkon heeft hij een miniserre gebouwd en er zijn nog wat tuintjes. Bij de weggeefkast naast het Vogelnest staat de kas. Een buurtbewoner komt een praatje maken en biedt aan een drumworkshop te geven voor kinderen. Andere buurtbewoners groeten. De mensen die langslopen zijn open en vriendelijk. Robis zet de frambozenstruikjes binnen. Hij verzint nog waar hij ze neerzet.

Door Ton Ve

Deel dit bericht met je vrienden!