dinsdag 22 juni 2021

Alles over Dordrecht

Pleidooi voor omroep informateurs om soap rond RTV Dordrecht te kunnen stoppen

9 december 2016

(door Hans Berrevoets)
DORDRECHT – Natuurlijk verdient een stad met bijna 120.000 inwoners een serieuze mediaorganisatie, die door iedereen via TV, radio en internet op de voet kan worden gevolgd.
De lokale omroep RTV Dordrecht is alleen al jaren te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken.

Een verdienmodel kwam nooit goed van de grond, zodat de omroep alleen overeind bleef aan het gemeentelijk subsidie-infuus. Daarnaast was er nog een politiek programma op kosten van de overheid.

Gezien de regionale samenwerking op gemeentelijk gebied ligt een Drechtstreek-omroep voor de hand. Daarvoor pleitte trouwens al meer dan 25 jaar geleden Peter Hornix namens de toenmalige TROM. Wellicht kan zo ook het contact met RTV Rijnmond, dat ook met landelijke reorganisaties te maken heeft, een nieuwe impuls krijgen.

Als RTV Dordrecht echter een doorlopende soap blijft, zal de regio er weinig zin in hebben om aan tafel te schuiven. Eenheid in verscheidenheid lijkt bij regionale omroepen nog niet voor in het denken te zetten alhoewel landelijke adviezen allemaal die kant op wijzen.
Het bestuur van RTV Dordrecht nu is in feite al weg, want zo werkt het als je zegt zo snel mogelijk te willen vertrekken.

Voor een directeur/hoofdredacteur is het gebrek aan bestuurlijke rugdekking geen pretje. Dat geldt ook voor de vertrouwde gezichten bij de omroep. 
Hierbij komt dan  als verzwarende omstandigheid dat mensen, die in 2012 nog voor een eigen zendmachtiging gingen namens Media 78, ook weer buiten de deur staan.

Een ieder heeft ook een eigen verhaal en dat mag, alhoewel iedereen weet dat wettelijk een locale omroep geen kopie kan zijn van een landelijke muziekzender. De eigenheid van stad en land moet doorklinken.

Het bestuur doet er nu goed aan snel  enkele informateurs aan te wijzen, die ook een maximaal vertrouwen genieten bij de subsidiegever (lees de gemeente Dordrecht).
De politiek leider van het college van burgemeester en wethouders, Piet Sleeking, is formeel geen partij volgens de media-wet, maar links of rechts om is een verstandige relatie met de overheid wel zo prettig. Uiteraard kan dat met behoud van journalistieke vrijheden.

Een informatie fase is wellicht de laatste kans om de doorlopende soap met alleen verliezers af te breken. Dat voorkomt twee draaiboeken: Of Hilversum krijgt weer twee, drie of meer aanvragen voor een nieuwe zendmachtiging 2018-2022.
Of: Het kan zijn dat niemand zich meer aan een Dordts of regionaal omroep avontuur waagt, want vroeg of laat krijg je toch een slechte pers of een rode kaart van de lokale columnist te maken.

Ik ben benieuwd hoeveel mensen over hun eigen schaduw kunnen heen springen in december!

(Journalist Hans Berrevoets schrijft deze beschouwing op persoonlijke titel. Hij volgt de media al tientallen jaren op de voet)

Deel dit bericht met je vrienden!