vrijdag 25 juni 2021

Alles over Dordrecht

Sleutelfiguren rond failliete cultuurcentrum To Be blijven zwijgen

7 december 2016

DORDRECHT - Ex-directeur van cultuurcentrum To Be Piet Elenbaas wil in AD De Dordtenaar geen commentaar geven. ,,Er zijn andere belangen", zegt hij. Elenbaas en ook de voorzitter van Raad van Toezicht, Marcel Doodkorte, hebben geweigerd mee te werken aan een onderzoek naar de verdamping van miljoenen euro's bij To Be.

De krant onthult nu dat hij niet in goed overleg eind 2014 bij To Be is vertrokken, maar is ontslagen. Ook dat staat in de jaarrekening, waarop eerder oud-wethouder Bert van den Burgt zich baseerde om VVD-wethouder Marcel Doodkorte aan het praten te krijgen. In Dordrecht groeit het politieke ongenoegen over de gang van zaken, die ook het Energiehuis raakt. To Be werd daarin een belangrijke speler met ook Bibelot, Kunstmin en andere partijen.

Doodkorte is nu VVD wethouder in Gorkom en zegt dat er door sleutelfiguren is afgesproken niet mee te werken aan een onafhankelijk onderzoek. Nelleke de Smoker (D66) en Van der Brugt (thans CDA frac tievoorzitter in Dordt) willen openheid. Op dinsdag 20 december is er gemeenteraad in het Stadhuis waarop de zaak wordt besproken.

In AD De Dordtenaar reageren overigens zowel Elenbaas als Doodkorte geirriteerd op vragen  van de pers. De vraag is: wie legt nog verantwoordelijkheid af van de miljoenen die zijn verdampt.

Volgens de krant zou Elenbaas ook bij bepaalde afspraken niet zijn geweest.

Het begin leek positief.

(bericht uit 2012 bij presentatie van de nieuwe directeur)

DORDRECHT - De raad van toezicht (RvT) van stichting ToBe maakt bekend dat de heer P.C. (Piet) Elenbaas per 1 juni 2012 is benoemd als directeur-bestuurder van stichting ToBe. Zowel de selectie- als de inspraakcommissie zijn unaniem geweest in hun keuze voor de heer P.C. Elenbaas.

Ervaring in de kunsteducatie
De heer Elenbaas heeft een lange werkervaring in de culturele sector. Sinds zijn afstuderen in 1985 aan het conservatorium in Den Haag heeft hij
diverse functies bekleed in de sector, waaronder hoofd popmuziek bij Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Sinds 2001 was hij lid van het MT van SKVR en heeft hij met succes een geheel nieuwe wijkensector opgericht.  Als sectormanager is hij onder andere verantwoordelijk geweest voor de totstandkoming van het hiphophuis te Rotterdam en was hij betrokken bij de oprichting van  het World Music & Dance Centre eveneens in Rotterdam.

Sinds 2007 is hij directeur-bestuurder van de Leeuwenkuil, kunstencentrum in Deventer. Deze instelling voor kunsteducatie is de afgelopen jaren steeds meer zichtbaar geworden en heeft onder zijn leiding een professionaliseringslag doorgemaakt. De heer Elenbaas is tevens landelijk actief als pleitbezorger voor het belang van kunsteducatie.

Nieuwe toekomst voor stichting ToBe
Stichting ToBe biedt lessen en cursussen aan op het gebied van muziek, dans, beeldende vorming, theater, multimedia en schrijven. Zowel particulieren als scholen, verenigingen en culturele instellingen zijn klant en/of cursist bij ToBe.

Met de verhuizing van het hoofdkantoor en de grootste leslocatie in Dordrecht naar het Energiehuis in Dordrecht ontstaan er nieuwe kansen voor de profilering van ToBe. Anderzijds is er de dreiging van de gemeentelijke bezuinigingen waar ToBe op moet anticiperen. Met de nieuwe directeur-bestuurder denkt ToBe een kansrijke nieuwe toekomst tegemoet te gaan.

Zie ook:

Lees meer over:

Doodkorte Elenbaas
Deel dit bericht met je vrienden!