dinsdag 22 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse Phil prolongeert glansrijk haar plaats in hoogste divisie van blaasmuziek

6 december 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In een prachtig gemoderniseerd BeneVia muziekcentrum wist het Dordrechts Philharmonisch Orkest afgelopen zaterdag ruimschoots haar plaats te behouden in de eerste divisie; de hoogste divisie van de Nederlandse blaasmuziek.

Voor een uitverkochte zaal leidde dirigent Jan Gerrit Adema het Grootorkest van de vereniging tot grote hoogte. Tenminste 70 punten waren nodig om in de eerste divisie te kunnen blijven. De jury van de Koninklijke Nederlandse muziekorganisatie beoordeelde de uitvoering met 85,75 punten; een ruime eerste prijs. Daarmee mag het orkest zich de komende vijf jaar weer ‘eerste – divisie orkest’ noemen.

Het Dordrechts Philharmonisch Orkest, ofwel de ‘Dordtse Phil’ schreef afgelopen zaterdag geschiedenis. Als eerste vereniging van de Zuid Hollandse Afdeling van de muziekbond kwam ‘de jury aan huis’. In tegenstelling tot voorgaande concoursen ging het Grootorkest niet op reis, maar mocht het zich in haar eigen BeneVia muziekcentrum presenteren voor de professionele jury. En die was getuige van een bijzondere muzikale avond.

Met het inspeelwerk Royal Processional van John Morrissey liet het orkest al horen wat het aan klank in huis heeft. Vervolgens speelde ze de twee verplichte werken Give us the Day van David Maslanka en Angels in the Architecture van Frank Ticheli. Het Grootorkest trok alle muzikale registers open en wist het publiek te raken. Vooral het eerste verplichte werk kon op veel bewondering rekenen. Mensen raakten zelfs geëmotioneerd door de bijzondere uitvoering van dit werk. Het tweede stuk begon met een fraaie zangsolo door de 12 jarige Chloë de Waal. Met een ongekende zuiverheid stond zij aan de basis van een prachtige vertolking van dit fraaie stuk.

Na afloop kreeg het orkest een minuten durende staande ovatie. De Dordtse Peter van Gool was voor het eerst bij de Dordtse Phil: ’Ik ben zeer onder de indruk. Ik wist niet dat mooie muziek zo dicht bij is’, reageerde hij verbaasd. Anderen vertelden dat zij tot tranen toe geroerd waren. Dirigent Jan Gerrit Adema was trots op zijn orkest: ’Dit is de Phil. Met slechts drie invallers en dan deze prestatie neerzetten zegt iets over de kwaliteit van dit orkest. Ze hebben het fantastisch gedaan.‘
Als verrassing van de avond werd Jörgen van Rijen, de wereldberoemde trombonist van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, voorgedragen tot ere-lid van het Dordrechts Philharmonisch Orkest.

Voorzitter Hans Gerritsen: ‘Ons thema voor het nieuwe jaar is een Talentvol 2017. De Phil heeft al vele muzikale talenten voortgebracht. Diverse musici, die nu een belangrijke rol spelen in het Grootorkest zijn bij ons jeugdorkest Phil Young begonnen. Ook Jörgen van Rijen is daar zijn carrière begonnen. Nog steeds is hij lid, en geldt hij voor veel leden als voorbeeld en inspiratie. Dat deed het bestuur besluiten hem tot erelid voor te dragen. We zijn ervan overtuigd dat deze voordracht een enorme stimulans is voor het jeugdige talent van onze Phil.’

Zondag 18 december om 12.00 uur geeft De Phil haar jaarlijkse Oudejaarsconcert in schouwburg Kunstmin in Dordrecht. Alle orkesten van de muziekvereniging zullen zich die middag presenteren: Phil Kidzz, Phil Young, Phil Good, Phil’s Bigband en natuurlijk het Grootorkest. Het belooft een mooie middag te worden voor het hele gezin. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via schouwburg Kunstmin of via gasten@dpho.nl.

Foto 1 (Helemaal boven aan het artikel): Het Grootorkest van de Dordtse Phil tijdens de concoursdeelname afgelopen zaterdag in haar eigen gemoderniseerd BeneVia muziekcentrum. Foto: Dirk Zuidgeest.

Foto 2 (Onderste foto): Het Grootorkest van de Dordtse Phil tijdens de uitvoering van Angels in the Architecture met zangers Chloë de Waal tijdens het concours afgelopen zaterdag. Foto: Dirk Zuidgeest.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!