zaterdag 4 december 2021

Alles over Dordrecht

Na vijf vruchtbare jaren stopt de Pluk- en Proeftuin bij het Leerpark

4 december 2016

DORDRECHT - In de nazomer plukt Berlinda voor het laatste seizoen peulen. “Hoe doet jouw tuin het?”, vraagt ze een medetuinier. “Moet je mijn plantjes zien”, vervolgt ze. “De courgettes staan er zielig bij. Ze staan er al heel lang in en groeien niet. Zie je die bijzondere bloemen. Die heb ik niet gezaaid.” Ze wijst naar de rand van haar tuintje in het Pluk- en Proeftuincomplex, waar prachtige bloemen staan. Berlinda is één van de tuiniers, die hier bijna dagelijks te vinden is en bewerkt her en der stukjes grond. Hoewel niet alle planten het doen, is het duidelijk dat ze groene vingers heeft, met enorme artisjokken, bloemen en peulen in haar tuintjes. Nu, na ruim vijf jaar tuinieren, wordt de grond tussen het eind van de Jan Ligthartlaan en de Romboutslaan bouwrijp gemaakt en volgend jaar juni zouden er huizen moeten staan.

De Pluk- en Proeftuin is opgericht door Margot van der Velde en Margriet Knoester. “We zaten allebei in het bewonerscomité”, vertelt Margriet over het ontstaan van de tuin. “We hebben tegen de gemeente gezegd dat we iets wilden doen met het braakliggend terrein. De gemeente zei: “Probeer maar iets voor elkaar te krijgen.” Toen hebben we contact gezocht met scholen om leerlingen bij het project te betrekken. Het moest iets van de buurt zijn. Van plantenkweker Florensis kregen we 3000 aardbeienplantjes, die de leerlingen van het Wartburg- en Insulacollege hebben geplant. Ze onderhielden de tuin en hebben er een hek omheen gemaakt.”

Constantin en Margriet bij het aardappelen rooien

Snikheet
“We hadden een probleem met water. De eerste periode was het snikheet. Bij de oude school de Valkhorst, tegenover de moestuin, mochten we water halen. Met gieters gingen we daar in de kelder water halen. Met 2 gieters de trap op en naar de tuin lopen, het was gewoon geen doen. Remco Verkerk heeft toen containers op de tuin gezet. Aannemer Heymans was al aan het bouwen. Bij de bouwkeet mochten we water halen. Bert en ik hebben 6 tuinslangen aan elkaar gekoppeld en konden zo de containers vullen. Dat ging goed. Soms waren er scholieren die de kranen opendraaiden. Dan had je ze ’s morgens gevuld en de andere dag waren ze leeg.”

Toen de schoolvakantie begon waren alle leerlingen weg. Toen is de tuin door de buurt en een paar mensen van buitenaf overgenomen. We hebben de bewoners via de nieuwsbrief van het bewonerscomité benaderd en hebben A viertjes opgehangen met een oproep.”

Fruitboombakken
Om de tuin heen stonden op een gegeven moment bakken met fruitbomen en lagere bakken met groenten, van een project uit Rotterdam. “Het was de bedoeling om met het hele terrein iets te doen. Dat was mislukt”, vertelt Margriet. “De gemeente heeft toen gevraagd of de bakken bij ons geplaatst konden worden, zodat wij ze konden adopteren. Hieruit ontstond de actie ‘Wie adopteert een fruitbak?’ Aan het eind waren de meeste bakken geadopteerd. De lage bakjes waren voor de kinderen. Die hebben er aardbeien, boontjes en bloemkool ingezet.”

“De bezetting van de tuin was wisselend. Sommige mensen hadden 3 maanden een tuin en zijn dan gestopt Maar op het laatst was alles bezet. Er zaten hele gezinnen op. We hadden zo’n 20 mensen. Eerst hadden we grote percelen. Die vonden mensen te groot, toen hebben  we ze verdeeld. Ook hadden we 25 mensen voor de fruitbakken.”

Barbecue
Op de tuin werd niet alleen gewerkt. Er zijn barbecues georganiseerd, vaak ook voor de buurt. Een keer zijn bewoners van Syndion aangeschoven bij een barbecue. Ook is er verschillende keren aan de Burendag meegedaan. Margriet: “Er waren bomen omgezaagd, die in de weg stonden voor de bouw. Met de burendag heeft Constantin er bankjes van gemaakt.”

Een doorstart van de tuin zit er vooralsnog niet in, al had een deel van de tuiniers dit graag gewild. Margriet: “Je moet grond hebben en die is er niet. De stukken grond die er nog zijn worden in 2019 en 2020 volgebouwd. Het is niet de moeite om hier te starten. Het duurt minstens een jaar voordat je de grond in orde hebt voordat je er echt iets mee kunt. Als de gemeente zegt dat ze een stuk grond hebben, ga ik me hiervoor hard maken. Maar het moet wel hier in de buurt blijven.”

Deel dit bericht met je vrienden!