zondag 13 juni 2021

Alles over Dordrecht

Christenunie/SGP: ,,Meer fietsen door binnenstad maakt stad Dordrecht toegankelijker

Christenunie/SGP: ,,Meer fietsen door binnenstad maakt stad Dordrecht toegankelijker

1 december 2016

DORDRECHT - Een proef van een jaar moet duidelijk maken of er veilig kan worden gefietst over belangrijke delen van de wandelstraten in de binnenstad van Dordrecht. Dat maakt de stad ook toegankelijker, aldus de fractie Christenunie/SGP.

Columnist Kees Thies heeft op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar al meermalen laten weten er niets van te verwachten en vindt het gewoon een slecht idee. Hij voorspelt problemen tussen fietsers en wandelaars.

De gemeenteraadsfractie van de Christenunie/SGP met Bert Staat als voorzitter  is juist wel blij met de proef en vertrouwt erop dat mensen galant met elkaar om gaan en opletten.

De fractie heeft samen met de PvdA in juni ook een door de gemeenteraad aangenomen motie ingediend om een proef te nemen.

Daarom geeft de fractie de volgende reactie op de eigen website:

Al lange tijd is er in Dordrecht discussie over fietsen in het centrum. Dat is logisch omdat het centrum groot is, veel mensen al met de fiets komen, maar je lang niet overal mag fietsen.

Een plan om enkele ‘fietsdoorsteekjes’ te realiseren kon op erg weinig steun rekenen. CU/SGP diende daarom in juni samen met de PvdA een motie indie het mogelijk maakt om overal in het centrum te fietsen.

Het college heeft nu een uitwerking van dit idee naar de raad gestuurd. Nu is fietsen in het centrum tot 11.00 uur en buiten winkelopeningstijden toegestaan. Het college heeft overeenkomstig de motie nu een voorstel gemaakt voor een experiment van een jaar om te kijken hoe de ervaringen met vrij fietsen in het centrumwinkelgebied zijn. Motto daarbij is: "Fietsen mag, hinderen niet!".

Het gedeelte van de Voorstraat tussen de Visstraat en de Steegoversloot maakt geen onderdeel uit van het experiment. Wij verwachten van fietsers dat ze zich op drukke momenten aanpassen aan het winkelend publiek.

Op rustiger momenten kan maakt dat voorstel de stad een stuk toegankelijker. Op dit moment is het centrum, formeel, beperkt toegankelijk met de fiets. In de praktijk wordt er op heel veel plekken al gefietst en dat levert niet of nauwelijks problemen op. In veel andere steden worden dergelijke experimenten ook uitgevoerd. De resultaten zijn vaak positief.

Wij verwachten dat fietsers beter opletten als ze weten dat de weg gedeeld wordt met voetgangers. En bijkomend voordeel: het zal vele momenten opleveren om iemand galant even voor te laten gaan.

Deel dit bericht met je vrienden!