zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Jan Alleblas na 42 jaar met pensioen bij het archief van de gemeente Dordrecht

30 november 2016

DORDRECHT – Na 42 jaar is Jan Alleblas met pensioen gegaan bij het archief van Dordrecht. Zijn collega’s noemde hem, gelet op zijn kennis van de historie, het orakel van Dordrecht. Bescheiden, hulpvaardig, betrouwbaar, deskundig waren woorden die passeerden.
In museum van Gijn kon  ook op persoonlijke wijze afscheid van hem worden genomen, maar toch ook niet helemaal. Hij heeft met archivaris Teun de Bruin de afspraak kunnen maken om als vrijwilliger betrokken te blijven bij het archief en met name de bibliotheek.

Tijdens de toespraken ging het niet alleen over de loopbaan van Jan Alleblas, maar ook over de rol van het archief de eeuwen door. Archivaris dr. Theo (Theunis) Jensma – tot 1989 werkzaam bij de gemeente  – heeft bij Jan altijd een speciale plek ingenomen. ,,Mijn leermeester en vriend Theo Jensma heeft het archief tot grote hoogte weten te brengen”, zo zei hij.

Beyerman was de voorganger (tot 1966) van Jensma. Zijn rol bij het archief bleef bij het afscheid van Jan niet onbesproken. De stoel van Beyerman werd door Jensma persoonlijk uit het pand verwijderd, aldus Wim Veerman, een oud-collega van Alleblas. Volgens Veerman was ook op andere gebieden de werkwijze van Beyerman discutabel. Zijn opmerkingen waren overigens markant te noemen op de afscheidsbijeenkomst van Jan Alleblas na 42 jaar.

Het herkenbaarheid van het archief wordt oo bepaald door namen, zoals Jan als recordhouder in dienstjaren. Jensma stond ook voor het meest markante archief tijdperk aan het Stek in de twintigste eeuw, zo bleek ook op de receptie.

Jan Leendert van Dalen, die tot 1936 met volle inzet gemeentearchivaris was van Dordrecht, moest door de gemeente tot stoppen worden gemaand. Jan Alleblas stond gevoelsmatig, ook wel in de traditie van Van Dalen, maar hij moet nu aan zijn pensioentijd beginnen.

(eerder bericht over Jan Alleblas op Dordrecht.net)
Jan Alleblas (Dordrecht,1951) kwam na zijn opleiding tot bibliothecaris eind 1974 in dienst van de Gemeentelijke Archiefdienst Dordrecht. De wijze waarop Jan als liefhebber van de Dordtse geschiedenis bij de gemeente kwam, wordt nog steeds verteld. Zijn moeder kwam de toenmalige gemeentearchivaris dr. Th. Jensma tegen in het park, toen die zijn hond uitliet. De uitkomst was een baan. Hij werkt nog bij wat nu Erfgoedcentrum DiEP heet. Hij heeft er het beheer over de bibliotheek en houdt zich met educatieve projecten bezig. Jan schreef tientallen artikelen en een aantal boeken over uiteenlopende facetten van de rijke Dordtse geschiedenis en was als redacteur betrokken bij de Geschiedenis van Dordrecht, Het Dordt Boek 1200-2005 en succesvolle series als Ach Lieve Tijd, Dordrecht Zoals het Was en DorDrechtStreek van Toen & Nu. Jarenlang was hij de drijvende kracht achter het archieftijdschrift Kwartaal & Teken van Dordrecht. Jan Alleblas speelt  ook een rol  bij de Dordtse Historische kalender.

Lees meer over:

archief Jan Alleblas Jensma
Deel dit bericht met je vrienden!