dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Ludo Dekker van Johan de Witt Gymnasium wint prijs bij Nederlandse Wiskunde Olympiade

14 november 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade 2016 zijn bekend: Levi van de Pol (15, Veenendaal), Thomas Chen (15, Den Haag) en Wietze Koops (15, Meppel) maakten in de spannende finale alle drie geen enkele fout. Daarmee hebben zij de eerste prijs gewonnen, elk in hun eigen categorie: respectievelijk klas 4 en lager, klas 5 en klas 6. Tijdens de prijsuitreiking op vrijdagmiddag 11 november namen zij de prijs van 250 euro in ontvangst.

De prijsuitreiking was op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Naast de drie winnaars van de eerste prijs ontvingen in elke categorie ook de nummers 2 t/m 5 een prijs. De vijftien prijzen, variërend van 50 tot 250 euro, waren beschikbaar gesteld door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.

Ludo Dekker uit Dordrecht, leerling van het Johan de Witt Gymnasium, won in de categorie klas 6, de vierde prijs.

Algemeen
De Nederlandse Wiskunde Olympiade is een wedstrijd voor middelbare scholieren met belangstelling voor wiskunde. De speelse maar uitdagende opgaven testen de deelnemers op creativiteit en wiskundig inzicht. De wedstrijd bestaat uit drie rondes. In januari 2016 deden aan de eerste ronde van de olympiade 11101 leerlingen van 347 verschillende scholen uit het hele land mee. De beste deelnemers per categorie zijn uitgenodigd voor de tweede ronde. Hieraan namen op 11 maart 2016 in totaal 971 leerlingen deel, verspreid over twaalf universiteiten.

Finale
Aan de finale op 16 september 2016 op de Technische Universiteit Eindhoven namen 148 leerlingen deel. De finale bestond uit vijf open opdrachten met elk een maximale score van 10 punten. Voor deze opgaven was drie uur beschikbaar. De beste vijf leerlingen uit elke categorie kregen een prijs. Bij een gelijke score in de finale bepaalde het aantal punten uit de vorige rondes de einduitslag.

Nationale selectie
Samen met nog achttien andere veelbelovende finalisten krijgen deze vijftien prijswinnaars een uitnodiging voor een intensief trainingsprogramma in de periode november t/m juni. Uit deze nationale selectie zullen zes leerlingen geselecteerd worden voor het team dat Nederland komende zomer vertegenwoordigt bij de Internationale Olympiade in Brazilië. Daarnaast worden er vier meisjes geselecteerd voor de European Girls’ Mathematical Olympiad in Zwitserland en tien leerlingen voor de Benelux Mathematical Olympiad in België. Het trainingsprogramma vindt plaats onder leiding van Birgit van Dalen (Universiteit Leiden, ISW Hoogeland Naaldwijk) en Quintijn Puite (Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Utrecht).

De Nederlandse Wiskunde Olympiade wordt georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Universiteit Leiden, Transtrend en ORTEC en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW, Centraal Bureau voor de Statistiek, Compositio, Noordhoff Uitgevers, ASML, Cito, Freudenthal Instituut, Instituut Archimedes van de Hogeschool Utrecht en de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!