maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Geen hoger beroep Rivas en ASz na fusieverbod

11 november 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / ZWIJNDRECHT - Het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht e.o.) en Rivas Zorggroep/Beatrixziekenhuis (Gorinchem e.o.) zien af van een bestuurlijke fusie. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verbood de fusie in de zomer van 2015. In september van dit jaar handhaafde de rechtbank in Rotterdam dit verbod in een beroepsprocedure die de beide zorgorganisaties hadden ingesteld tegen de ACM. Zij konden tot vandaag hoger beroep aantekenen tegen deze uitspraak, maar hebben samen besloten om dat niet te doen. Beide ziekenhuizen gaan bezien hoe zij zonder fusie constructief verder invulling kunnen geven aan de reeds jarenlange samenwerking.

‘We vinden onze eigen argumenten nog steeds sterk en blijven van mening dat een bestuurlijke fusie gunstig zou zijn voor patiënten en cliënten in de regio en voor de toekomst van onze organisaties’, zeggen Kees Heijblom (Raad van Bestuur van Rivas Zorggroep) en Peter van der Meer (bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis). ‘Maar er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen. We vinden het niet verantwoord om verder te strijden, nu dit traject al ruim drie jaar van onze tijd heeft gekost en bovendien veel energie en geld. Vasthouden aan ons fusieplan, betekent dat we nóg langer in onzekerheid zouden verkeren. Terwijl we ons juist volop met de voordelen van onze samenwerking en met de kwaliteit van onze zorg willen bezighouden.’

De samenwerking is dan ook geenszins van de baan, benadrukken Heijblom en Van der Meer. ‘Op veel gebieden verlenen we al jaren samen zorg aan onze patiënten en dat levert grote voordelen op. We gaan dat zonder twijfel verder uitbouwen. Een bestuurlijke fusie was daarvoor een gunstig ‘voertuig’ geweest, maar het is zeker niet de enige manier. We hebben al een datum gepland waarop delegaties uit Dordrecht en Gorinchem rond de tafel gaan, om te bespreken hoe we onze hernieuwde energie kunnen steken in andere toekomstbestendige samenwerkingsvormen. Aan de zorg zoals we die samen leveren, verandert voor de patiënten niets.’

Lees meer over:

rivas fusie samenwerking asz
Deel dit bericht met je vrienden!