donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Voormalig Dordrecht-dammer Jannes van der Wal werd 12 november zestig jaar geleden geboren

11 november 2016

DORDRECHT / FRIESLAND / GRONINGEN - Het is zaterdag 12 november precies zestig jaar geleden dat damgrootmeester JANNES VAN DER WAL werd geboren. De dammer genoot ook in Dordrecht bekendheid. Hij speelde jarenlang voor Dordrecht (DDV) en werd in 1982 wereldkampioen.

George Grooteboer (1926-2001) van in de jaren tachtig weekkrant de Stem van Dordt maakte de komst van de grootmeester naar Dordrercht financieel mogelijk: Jannes kreeg een OV jaarkaart. Hij was hoogbegaafd, speelde piano en was vanaf 1982 een bekende Nederlander.

De grootmeester werd eind 1982 door Dordtenaren Frits en An van Vloten vergezeld toen hij naar Hilversum ging voor het wereldberoemde TV gesprek met Mies Bouman. Daarna volgde een publicatie in de Nieuwe Revu en Sonja Barend. Ook de Telegraaf ,,ontdekte"  Jannes.

Frits was in die tijd  penningmeester van de landelijke dambond, die in Dordrecht aan het Steegoversloot was gevestigd. Ook de werelddambond zat in Dordt.  Tijdens een halve finale van het NK damen in Dordrecht plaatste Jannes zich ook voor de eerste maal voor het NK. Zijn naam werd toen al op een bepaalde wijze uitgesproken, want Jannes was Jannes en bleef Jannes.

Van Vloten was er ook bij toen in 1982 Jannes wereldkampioen dammen werd. Jannes, die ook in het Noorden wereldberoemd was, werd daarna snel een bekende Nederlander.

De laatste jaren voor zijn overlijden in 1996 schaken hij ook veel mede door zijn vriendschap met Erik Hoeksema.

Veel herinneringen aan Jannes hebben een link met Dordrecht. Hij ging eens tot diep in de vrijdagnacht biljarten met Cees van Eijck (bekend van de Stadsherberg) en vergat de volgende dag zijn rol bij een WK match van Rob Clerc in Dordt. Jannes sliep altijd vast, volgens Hoeksema, die eens in de Volkskrant zei hem graag in de trein en elders wakker te hebben willen maken, zodat Jannes aan zijn verplichtingen kon voldoen.

Overigens: Ook muzikaal werd Jannes dit jaar nog in herinnering gehouden. Meindert Talma zorgt daarvoor.

Wie weet, komt er ooit aan het Steegoversloot 103-105 een bord met ook als tekst dat Jannes van der Wal er vaak speelde, want dat was lange tijd de thuisbasis van de dambond.

1956

Geboortedag Groninger damgrootmeester Jannes van der Wal (1956-96), in Driesum, Friesland. Groeide op in Tjalleberd. Behaalde de wereldtitel in 1982 in Sao Paulo. Werd in 1981, 1984, 1985 en 1987 kampioen van Nederland. Was een 'bekende Nederlander' die o.a. opviel door zijn merkwaardige gedrag tijdens interviews en in showprogramma's. Bedacht de regels voor het 'doordammen'. Schaakte ook. Maakte het carnavalsplaatje "Janus houdt toch je kanus". Schreef twee boeken: "Inleiding tot het damspel" en "Mooi slagwerk". Hij overleed in 1996 aan de gevolgen van leukemie en werd later dat jaar door de luisteraars van Radio Noord postuum verkozen tot 'Groninger van het Jaar 1996'.

Deel dit bericht met je vrienden!