dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

1500ste cliënt geholpen in Rivas Zorghotel

7 november 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Medewerkers van het Rivas Zorghotel Dordrecht, onderdeel van Rivas Zorggroep, ontvingen op 12 oktober 2016 alweer de 1500ste gast, mevrouw Van Dijl. Uit handen van Corinne Tutein Nolthenius, directeur kortdurende zorg en Wieny Blanken, teamleider Rivas Zorghotel Dordrecht ontving mevrouw Van Dijl een mooi boeket bloemen en een VVV-bon. Ook was er speciaal voor de feestelijke gelegenheid gebak voor mevrouw Van Dijl, haar dochter Gina van Dijl en alle andere revalidanten. In het Rivas Zorghotel Dordrecht kunnen mensen revalideren na bijvoorbeeld een botbreuk, ongeval of intensieve ziekenhuisopname.

Mevrouw H. van Dijl (80) uit Dordrecht werd als 1500ste gast in het Zorghotel Dordrecht verrast met een mooi boeket bloemen en een VVV-bon door Corinne Tutein Nolthenius, directeur kortdurende zorg en Wieny Blanken, teamleider in het Rivas Zorghotel Dordrecht. ‘Ik ben  verrast en er erg blij mee.’ Na haar heupoperatie in het Albert Schweitzer ziekenhuis werd mevrouw Van Dijl door de verpleegkundige gevraagd waar ze wilde revalideren. Ze kon uit drie centra kiezen, waaronder het Rivas Zorghotel. ‘Door de positieve ervaringen van anderen die hier zijn geweest, was ik er gelijk al van overtuigd dat ik naar het Rivas Zorghotel Dordrecht wilde.’ Dat blijkt een goede keuze. ‘Je doet hier veel zelf, maar als je hulp nodig hebt, staan de mensen hier voor je klaar en niet onbelangrijk; het is gezellig.’ Mevrouw Van Dijl moet tijdens haar revalidatie ook wel eens voor controle naar de orthopedisch chirurg. ‘Vanaf hier, zo vlakbij het Albert Schweitzer ziekenhuis, ben ik er zo. Ideaal.’ Mevrouw Van Dijl zal naar verwachting nog twee weken revalideren en gaat dan weer terug naar huis, waar ze mantelzorger is voor haar man. ‘Ik verwacht dat ik straks weer veilig en zelfstandig kan thuiswonen.’

Revalideren
‘Met iedere gast die net als mevrouw Van Dijl komt revalideren, stellen we vooraf doelen vast’, zegt Wieny Blanken. ‘Iedere gast is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen revalidatie waarbij verschillende behandelaars hen hulp en begeleiding bieden. Gasten van het Rivas Zorghotel Dordrecht oefenen zowel onder begeleiding als individueel met behulp van een oefenkaart. Op de kaart staan alle oefeningen aangegeven, zodat gasten ook zelf aan de slag kunnen of bijvoorbeeld onder begeleiding van hun familie.’

Actief herstellen
Een groot deel van de behandeling is gericht op actief herstel. Blanken: ‘Bij de revalidatie leren we onze gasten opnieuw hoe ze dagelijkse handelingen - al dan niet met een beperking - moeten doen. Denk hierbij aan leren lopen met een loophulpmiddel, aankleden of de tafel dekken. Hierbij zetten we niet zelden ook de therapiehond in. Dit is een speciaal opgeleide hond die behandelaars als hulpmiddel kunnen inzetten om handelingen die belangrijk zijn voor de motoriek tijdens de revalidatie te oefenen met de gast. In een tijdsbestek van gemiddeld drie tot vier weken werken onze gasten zich terug naar een niveau waarop zij, eventueel met hulpmiddelen, weer veilig en zelfstandig thuis kunnen wonen.’ 

Zorg en begeleiding thuis
Soms kan er na thuiskomst nog zorg of begeleiding nodig zijn. ‘In veel gevallen zien we dat familieleden en naasten hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Waar nodig zetten we professionele zorg in. Zo kunnen gasten direct bij thuiskomst rekenen op thuiszorg en - indien nodig - op bijvoorbeeld zorghulpmiddelen of personenalarmering. Ook kan aanvullend fysiotherapie noodzakelijk zijn om thuis verder te revalideren. Binnen de Rivas-keten kunnen we dit alles snel en goed regelen.’

Fotobijschrift: Mevrouw Van Dijl ontvangt uit handen van Corinne Tutein Nolthenius, directeur kortdurende zorg een mooi boeket bloemen. Achter staat Wieny Blanken, teamleider Rivas Zorghotel en dochter Gina van Dijl.

Lees meer over:

ziekenhuis revalidatie zorghotel
Deel dit bericht met je vrienden!