donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Ga mee naar de Middeleeuwen ...

18 oktober 2016 (door Josette Huisman)

DORDRECHT - In het Onderwijsmuseum is tot 30 oktober vanalles georganiseerd voor kinderen vanaf 6 jaar. Wil jij leren zwaardvechten van echte ridders. Papier maken als een ijverige molenaar? Of schrijven als een toegewijde middeleeuwse monnik? In het Nationaal Onderwijsmuseum kan het tijdens de herfstvakantie allemaal! Er zijn de volgende workshops:

Elke maandag,woensdag en donderdag om 12:00 uur: De workshop Rol je eigen middeleeuwse boek
In de middeleeuwen gebruikten de mensen boekrollen. Soms waren deze net zo groot als een rol behangpapier! Niet echt handig als je even snel naar het volgend hoofdstuk wilde bladeren... In het Onderwijsmuseum kun je tijdens de herfstvakantie zelf zo’n boekrol maken. Niet in formaat behangrol, maar ééntje die je daarna gemakkelijk mee naar huis kunt nemen.

Elke zondag, dinsdag en donderdag om 14:00 uur: De workshop Middeleeuwse boekenleggers
De boekenlegger… Je koopt het bij een boekenwinkel, als souvenir op vakantie of na een museumbezoek. In het Onderwijsmuseum ga je zelf een boekenlegger maken. Niet zo ééntje die je in de winkel koopt, maar een middeleeuwse boekenlegger! Wil je weten hoe dat eruit ziet? 

Elke zondag, dinsdag en donderdag om 12:00 uur: De workshop Middeleeuws schrijven
Nu is er de balpen, de vulpen en vooral ook het toetsenbord. Maar er was een tijd waarop het schrijven er héél anders aan toe ging! Heb je weleens nagedacht over hoe de mensen penden vóórdat er pennen waren? Weet jij hoe de monniken in de middeleeuwen hele boeken moesten overschrijven? In het Onderwijsmuseum kun je leren schrijven als een monnik tijdens deze leuke en leerzame workshop.

Elke maandag, woensdag envrijdag om 14:00 uur: De workshop Papier maken? Zo geschept! 
In China maken ze al tweeduizend jaar lang papier! En sinds de middeleeuwen kennen we de techniek van het papierscheppen ook in Europa. Eeuwenlang maakten molenaars prachtige vellen papier. Perfect om op te tekenen of te schrijven. Tijdens deze vakantie kun je in het Onderwijsmuseum zelf papier scheppen en deze eeuwenoude traditie opnieuw beleven!

Elke zaterdag om 12:00 uur, 13:00 uur en 14:00 uur: De workshop zwaardvechten (leeftijd 7+)
Het gaat er strijdlustig aan toe in het Onderwijsmuseum...  Je kunt iedere zaterdag leren zwaardvechten van echte ridders! Let the battles begin!

Voor de allerkleinsten vanaf 4 jaar zijn er Voorleesmiddagen
Iedere woensdag- en donderdagmiddag om 13:00 uur wordt er voorgelezen in het Onderwijsmuseum. En ook hier komen de middeleeuwse ridders terug!

Aanmelden voor de workshops kan op de dag zelf, uiterlijk 15 minuten voor de start van de workshop via de balie van het museum.
De workshops zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. (behalve zwaardvechten) Deelname is gratis in combinatie met een entreekaartje voor het museum. Kom jij ook langs in de herfstvakantie? Het Nationaal Onderwijsmuseum vindt u op de Burgemeester de Raadtsingel 97.

Lees meer over:

onderwijsmuseum middeleeuwen
Deel dit bericht met je vrienden!