woensdag 8 december 2021

Alles over Dordrecht

Gemeenten in Zuid-Holland Zuid vragen minister Schultz om investering in binnenhavens te stimuleren

17 oktober 2016 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Achttien wethouders Economie in Zuid-Holland Zuid vragen minister Schultz van Infrastructuur en Milieu (I&M) om een stimuleringsregeling voor binnenhavens en laad- en loskades. Een dergelijke regeling draagt in België al jarenlang succesvol bij aan het stimuleren van vervoer over water met binnenvaartschepen.

Volgens de wethouders, verenigd in het Regionaal Economisch Overleg (REO) Zuid-Holland Zuid, kan een nieuwe stimuleringsregeling particuliere investeringen in binnenhavens aanmoedigen. Door de regeling worden, met een bijdrage van de overheid, particuliere kades voorzien van een moderne laad- en loswal. In ruil tekenen de marktpartijen een contract en kiezen tien jaar lang voor vervoer over water per binnenvaartschip. Ook derden die er een vracht willen verschepen, hebben toegang tot de nieuwe laad- en loskade. Tussen 2010 en 2015 zorgde een dergelijke regeling in België voor groei van het containervervoer over water met 15%.

In Zuid-Holland Zuid liggen ruim veertig binnenhavens waarvan een aantal kampt met achterstallig onderhoud. Havens zijn vaak te ondiep en kades te kort voor de huidige standaard-scheepslengte. Met de regeling worden particuliere eigenaren gestimuleerd hun havens en laad- en loskades aan te passen aan de eisen van de moderne binnenvaart.

De afgelopen jaren heeft minister Schultz de ontwikkeling van binnenhavens al gestimuleerd. Voor verdere groei van de binnenvaart kan Nederland als varende natie meer stappen zetten, zo vinden de wethouders Economie. Bijvoorbeeld met halteplaatsen, shuttleverbindingen en verruiming van het aantal overnachtingsplaatsen voor de schippers. Samenwerking met buurlanden en Europa is belangrijk, bijvoorbeeld voor investeringen uit EU-fondsen.

Het Regionaal Economisch Overleg (REO) Zuid-Holland Zuid vertegenwoordigt achttien gemeenten in drie regio's. Hardinxveld-Giessendam, Giessenlanden, Gorinchem, Leerdam, Molenwaard en Zederik in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden; Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht in de regio Drechtsteden; Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen in de regio Hoeksche Waard en de gemeente Goeree-Overflakkee.

Deel dit bericht met je vrienden!