Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Trouw Naschrift over de meest oecumenische organiste van Dordrecht Wendeline Wilmink'
10okt 2016

Trouw Naschrift over de meest oecumenische organiste van Dordrecht Wendeline Wilmink

Dagblad Trouw besteedt vandaag twee pagina's aandacht aan het overlijden van de meest oecumenische organiste van Dordrecht, Wendeline Wilmink. Ze overleed eind augustus. Eerder besteedde AD De Dordtenaar in een speciale rubriek al aandacht aan Wendeline. Trouw conclcudeert dat als er geen oecumene had bestaan, die door Wendeline was uitgevonden. In de RK kerk ging zij aan de eucharistie en in de protestantse kerk aan het avondmaal

(eerder bericht op Dordrecht.net)

DORDRECHT – De meest oecumenische (kerk) organiste en dirigente van Dordrecht, Wendeline Wilmink – Jansen, is begin deze week (29 augustus) onverwachts op 71 jarige leeftijd overleden. Wendelien / Wendeline was nog volop bezig met muziek in brede zin van het woord en besprak in het laatste weekend nog allerlei plannen..

Ze kreeg maandag 29 augustus van pastoor Tjeerd Visser - in het bijzijn van haar kinderen - de laatste sacramenten. en toen de avond viel, overleed Wendeline. De afscheidsdienst  begint zaterdag 3 september om 10 uur in de Dordtse protestantse Wilhelminakerk.Dat tekent haar interkerkelijk (muzikale) leven en haar geloofsovertuiging. 

Wendeline, die ook Wendelien werd genoemd, kon op vrijdagmorgen van achter een orgel in de Sint-Antoniuskerk met liefde en betrokkenheid haar RK dameskoor dirigeren en speelde vrijdagmiddag alvast de liederen in van de zondagse dienst in ook ,,haar” Wilhelminakerk.

Ze zou aanstaande zondag (4 september) er ook weer spelen ter begeleiding van de kerkdienst.  Haar afscheidsdienst is nu een dag eerder zaterdag en is via de kerkomroep te beluisteren. Haar vijf koren werken mee aan deze bijzondere dienst, die wordt geleid door ds., Michiel de Zeeuw.

Wendeline was oecumenisch gericht. Protestanten en Katholieken wisten vaak niet tot welke kerk zij behoorde en daar kon zij dan met een zachte, diepe, warme  glimlach op reageren. 

Ze was ook betrokken bij de Karmelkring Elia Dordrecht, die de Gedachteniskapel Titus Brandsma  in Crabbehof mee betekenis geeft. Die plek behoorde tot enkele jaren geleden tot het laatste (Karmelieten) klooster op het eiland van Dordrecht, dat moest sluiten.

Onderscheiden

Enkele jaren geleden (2013) werd zij nog Koninklijk onderscheiden.

Daarbij gaf het kabinet van de burgemeester de volgende gegevens:

Mevrouw W.A.M. Wilmink-Jansen
Sinds mei 1992 organiste van de Protestantse Wijkgemeente Dubbeldam, Dordrecht, de R.K. Sint-Antoniuskerk te Dordrecht en de R.K. Verrezen Christuskerk te Dordrecht.
Sinds 1993 begeleider van de Wilhelminacantorij te Dordrecht
Organiste van het Leerhuis in de Grote Kerk te Dordrecht
Organiste van de Stichting Dordtissimo te Dordrecht. (Bachcantates)
Dirigenten en organiste van het R.K. Dameskoor van de Sint-Antoniuskerk te Dordrecht.

Deze veelzijdigheid is niet compleet, want zij genot ook van de lessen die ze kreeg van nationaal bekende stadsorganist Cor Ardesch, waarvoor Wendelien veel waardering heeft. Zo groeide Wendeline door in de muziek en zij sprak de hoop uit als begeleidster van veel muziek in kerken nog lang door te kunnen gaan. De stichting Dordtissimo, die al meer dan tien jaar concerten verzorgt in de Wilhelminakerk, benadrukt in een eigen persbericht nog de bijzondere rol als muzikaal begeleidster. Wendeline leefde in de muziek vanaf volgens haar familie vanaf haar zevende jaar en klassieke radiozenders waren haar favoriet.

Dicke
Ook was zij op mediagebied actief.

Enkele jaren voor zijn overlijden in 1984 maakte Wendeline nog een film-documentaire over ereburger en illustrator Otto Dicke. Dat is nu een belangrijk historisch document op weg naar de herdenking in 2018 van de honderdste geboortedag van Otto, die een expositie krijgt in het Dordrechts Museum. 'Een leven getekend' was de titel van de documentaire die in 1983 uitkwam. De videogroep SGD herinnert zich in een IM een betrokken, acvtief lid, die vanaf 1979 bij de vereniging hoorde.

Op de rouwkaart staat daarom een tekening uit 1982 van Wendeline's filmobject Otto Dicke, zoals hij iemand in treffende lijnen kon tekenen.  Het is nog steeds Wendeline zoals mensen haar op het netvlies hebben. Tijdens de afscheidsdienst stond de tekening van Otto van Wendeline in een mooie lijst prominent in de kerk.
Otto begon zijn leven gereformeerd in de Wilhelminakerk, waar de de Rooms Katholiek geboren Wendelien ook zo mee verbonden was geraakt.

Haar laatste reis buiten Dordrecht maakte zij vrijdag 26 augustus met de jaarlijkse spirituele busreis van de Karmelkring Elia Dordrecht. Dat werd voor mensen, die haar nabij zijn, een bijzonder moment in de herinnering.

“Neem mij aan zoals ik ben.

Zuiver uit wie ik zal zijn.

Druk uw zegel op mijn ziel en

leef in mij.”

Dat lied speelde zij op verzoek van broeder Loek Bosch in de kapel van het Franciscanerklooster te Megen. Zij wilde graag nog even de toetsen beroeren van het kapelorgel, nadat zij de Hof van Lof had bezocht. Daar in die voormalige kloostertuin nam zij met andere Marianaamgenoten even plaats in de Mariazithoek bij het Vrouwenmantel en Vingerhoed.

De naam van haar reeds in december 2014 overleden man Wijnand viel toen ook. Zij kwamen op elkaar pad tijdens de studie aan het conservatorium in Rotterdam. Ex-priester Wijnand werd dirigent van een koor en Wendeline deed de muzikale begeleiding. Die samenwerking klonk als een klonk.

Enkele dagen na Megen, na in de ochtend nog overleg bij het koffie drinken in ook haar Wilhelminakerk, gleed Wendelien - zo op het oog op een prachtige zomerdag - uit het leven weg.

Het lied dat zij nog op het orgel speelde en ontroerde, , zal blijven klinken in harten van mensen die zich met haar verbonden voelen: Neem mij aan zoals ik ben.......

Op zondag 4 september staat het ook op de liturgie in de Wilhelminakerk om haar nog eens te herdenken.

(de foto van ir. Robert van den Berg is vrijdag 26 augustus 2016 genomen in de Mariazithoek van de Hof van Lof in Megen waar Wendeline nog speelde.  De Wilhelminakerk is bereikbaar via de kerkomroep, zodat rechtsstreeks of later de dienst voor Wendeline kan worden gevolgd)Deel dit bericht met je vrienden!