donderdag 26 november 2020

Alles over Dordrecht

Prinsjesdag ontbijt wil geinspireerd maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen stimuleren

20 september 2016

DORDRECHT -  Het traditionele Prinsjesdag ontbijt in Dordrecht bracht dinsdagmorgen ruim tachtig mensen bijeen in grand café  Bellissimo op het Dordtse Leerpark.  Voor de negende keer verleende Da Vinci college zo gastvrijheid om na te denken over actuele thema’s. 

Het uitgangspunt van het Dordtse prinsjesdag ontbijt is altijd hoe zoek je verbinding als je maatschappelijke verantwoordelijkheid wilt nemen. Inspiratie is daarmee een sleutelwoord.


“Zoekt de vrede voor de stad en bid voor haar, want in haar vrede zal uw vrede gelegen zijn”,  was wederom de Bijbeltekst op het programma rond het ontbijt.

,,Zet de overheid de kerk aan het werk”, was ditmaal het thema van de vroege ochtend. De terugtredende overheid is een politiek thema, wat kerken en kerkmensen raakt. 
De organisatie van het ontbijt, afkomstig uit kringen van christelijk geïnspireerde organisaties, wil nadrukkelijk verbinding zoeken met de noden en problemen van vandaag. 

Scheiding


Inleider ds. Piet de Jong uit Rotterdam vond daarbij de vooral door liberalen zo uitsproken scheiding van kerk en staat een gegeven dat niet tot belemmeringen mag leiden.  ,,De overheid zou een schild voor de armen moeten zijn, maar kiest nu voor wat de participatiemaatschappij wordt genoemd.”


Hij vroeg zich alleen af als mensen, ook vanuit de kerken, willen helpen zij wel  ook zichzelf mogen zijn en hun eigen identiteit kunnen meenemen.  De Jong zag soms mensen, die vooral vonden dat de kerkmensen er alleen voor de donaties mogen zijn.

,,Waarom zou je in een pakket van de voedselbank niet  alleen  een uitnodiging voor het circus maar ook de mensen mogen attenderen dat zij op zondagmorgen om tien uur gratis welkom zijn in de kerk”. In andere landen zou de scheiding kerk en staat tot minder koudwatervrees leiden.

Overheid

Burgemeester van Oudewater en geboren Dordtenaar Pieter Verhoeve (SGP) vond enerzijds de rol van de overheid in de samenleving veel te groot. Sommige activiteiten hebben in de loop van de tijd een enorme aanzuigende werking gekregen. Hij noemde als voorbeeld het PGB (Persoons Gebonden Budget)..  ,,We zijn soms verslaafd aan overheidsprikkels”.  

Anderzijds  riep de burgemeester voor de gehele bevolking van Oudewater daarom de kerken op om mee te bewegen met de tijd en niet te vergeten dat de kerk een enorme boodschap heeft. ,,Er liggen enorme kansen voor presentie. Het is wel zo, dat tachtig procent van de inzet van vrijwilligers van kerken binnen de eigen kerk gebeurt”.


Oud-wethouder Bert vd Burgt  ging ervan uit dat het in Dordrecht erom gaat dat kerken en de overheid elkaar vinden in het publiek domein. ,,De vraag is alleen waar”? 

Pastoor Tjeerd Visser vindt dat het aan christenen is om meer van zich te  laten horen.  ,,Voetbalclubs worden soms met miljoenen van de staat overheid geholpen  en de overheid geeft vaak niet thuis als kerken hun gebouw willen behouden.  Ook wordt vaak moeilijk gedaan als bestemmingsplannen zouden moeten worden aangepast”.  Dat is nodig om meer gebruiksmogelijkheden voor de toekomst mogelijk te maken.

Wensen

Wethouder Rick van der Linden (ChristenUnie/SGP) mocht afsluiten bij het ontbijt met wensen voor de stad Dordrecht.  ,,De oude stad Dordrecht heeft een ontspannende verhouding nodig tussen kerken en overheid en waar nodig scherpte. Daarnaast is de vrijheid nodig om te kunnen functioneren”.

Het prinsjesdagontbijt in Dordrecht werd georganiseerd door een zelfstandig werkende commissie en maakte voor de eerste keer gebruik van de ruimte onder de paraplu van het Platform van Dordtse kerken.

Deel dit bericht met je vrienden!