donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Zoover: ,,Dordrecht behoort tot vijf mooiste haven van Nederland

19 september 2016

DORDRECHT – De stad Dordrecht, met de meest land inwaarts gelegen Zeehaven van Nederland, staat ook op een lijstje van de vijf mooiste havens van Nederland  Op ZOOVER weblog wordt dit gemeld.

Dordrecht liet zich al kennen als oudste stad van Holland aan het water tijdens Koningsdag nieuwe stijl in 2014  De twee landelijke intochten van Sinterklaas, de laatste in 2011, brachten Dordrecht ook als waterstad in beeld.


Van het Deltagebied dat Dordrecht vooral met de provincie Zeeland deelt, mag de stad met tegen de 120.000 zich wellicht zelfs de hoofdstad noemen. Meermalen is de laatste jaren al gewezen op verwantschap tussen Zeeland en Dordrecht op een eiland, dat stap voor stap is gevormd na de St. Elisabethvloed van 1421. De Biesbosch ontstond er door.


De landelijke ZOOVER tekst:
Nederland, waterland. Bestand tegen de zee, land van dijken. Maar ook een land van schepen, vaarten en dus ook havens. Misschien is het bezoeken van een haven niet het eerste waar je aan denkt als je een dagje uit gaat plannen, maar na het lezen van dit artikel over de vijf mooiste havens van Nederland ga je gegarandeerd overstag.

Dordrecht – bijna 800 jaar stadshistorie
Dordrecht kreeg in 1220 stadsrechten van de Hollandse graaf Willem de Eerste. In de binnenstad vind je letterlijk honderden rijksmonumenten en nog eens honderden gemeentelijke monumenten. Samen goed voor ruim 1500 monumenten. Via één van de havens van Dordrecht, kom je al snel in de historische binnenstad, waar je je kunt vergapen aan alle bewaard gebleven bouwwerken zoals de Groothoofdspoort, de Grote Kerk en het stadhuis, dat over de oude binnenhaven ligt. In de stad vind je ook verschillende musea voor meer culturele uitstapjes. Het Dordrechts Museum is één van de oudste musea van Nederland en je vindt er kunst uit de Gouden Eeuw, maar ook kunst van nu. In het Huis Van Gijn vind je de collectie van verzamelaar Simon van Gijn die tot 1922 in Dordrecht leefde. Dit museum is nog in de stijl van honderd jaar geleden ingericht.

Lees meer over:

haven delta zoover
Deel dit bericht met je vrienden!