vrijdag 5 maart 2021

Alles over Dordrecht

Dordt lijkt het idee van een food markt te omarmen

12 september 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Zaterdag 10 september opende Mak haar deuren als Verkooplokaal Mak, verwijzend naar de multifunctionele functie die het monumentale pand van oudsher had. Tijdens open monumenten dagen is er een Food Event georganiseerd:
U kunt er terecht voor uw dagelijkse inkopen, maar ook even neerstrijken voor een goede kop koffie van de De Stadsbranderij Dordrecht of thee met patisserie, chocolade of ijs van Arthur Tuytel.

Voor de liefhebbers van hartig is er een glas wijn van Wijnhuis Nr. 167 of regionaal gebrouwen bier van Ramses met mooie ambachtelijke kaas van Booij kaasmakers uit Streefkerk en lekker brood van Jordy’s Bakery.

De belangstelling was direct groot: Honderden mensen hebben zaterdag al het event bezocht. Onder begeleiding van sfeer verhogende 78 toeren muziek uit de tijd genoot men van het aanbod. De reacties van bezoekers waren erg positief: Dordt lijkt het idee van een food markt te omarmen!

Algemeen Persbericht:
Sinds 1839 is een veilinghuis gevestigd in drie panden aan de Visstraat, waarvan het middelste pand een open voorerf had met een inspringende gevel. Openbare verkopingen waren destijds alleen in de buitenlucht toegestaan. Deze locatie kon gemakkelijk met een zeil afgedekt worden en gezien de ligging aan de weg leende het zich perfect voor dit doeleinde.

De drie zeventiende-eeuwse panden zijn in de negentiende eeuw omgebouwd tot veilinglokaal. In 1882 besloten Anton en S.J. Mak van Waay het veilinghuis om te bouwen tot een Gesammtkunstwerk. In 1901 geeft A. Mak, taxateur, kunsthandelaar en ondernemer in publieke verkopingen, de Dordtse architect Hendrik Adrianus Reus (1872-1935) opdracht een nieuw verkooplokaal te ontwerpen.

Voor de drie panden werd een lijstgevel geplaatst met grote openslaande deuren die men openhield tijdens de verkoping. De binnenmuren werden vervangen door een open ruimte gedragen door een staalconstructie. Het gebouw moest als veilinghuis en gebouw voor kunsten van buiten aan de gevel herkenbaar zijn. De binnenzijde van het pand was in diverse kleurschema’ s opgedeeld, elke ruimte kreeg zijn eigen kleur.

Het grote nieuwe gebouw stond geen moment leeg. Zodra er geen veiling of kijkdag werd gehouden, was het pand te huur voor diverse exposities, lezingen, concerten en poppenvoorstellingen. Daarnaast was er de Dortsche Kunst Potterij (DKP) gevestigd met eigen atelier en expositieruimtes.

Open Monumentenweekend 10 en 11 september:
In navolging van het ideaal van 1901 opent Verkooplokaal Mak haar deuren met een foodevent. Er is een bakker, kaasboer, chocolatier, patissier, koffiebrander, theeschenker, bierbrouwer, wijnhandelaar en verkoper van worst, oliën en paddenstoelen. De producten zijn regionaal en met liefde voor het product gemaakt.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!