zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Da Vinci College is nummer één in rangschikking Innovatiearrangementen

7 september 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Da Vinci College wordt maar liefst twee keer genoemd in de lijst van de meest bijzondere innovatiearrangementen van de afgelopen twaalf jaar, uitgegeven door het Platform Beroepsonderwijs (HPBO). Op de eerste plek staat de hybride leeromgeving van de Duurzaamheidsfabriek. Op nummer negen staat het project Talent Ontwikkeling Techniek (TOT) van het Da Vinci College.

Hybride leeromgeving
De hybride leeromgeving van de Duurzaamheidsfabriek waar het Da Vinci College het techniek onderwijs organiseert wordt gezien als belangrijkste innovatie door het HPBO. Leren in de praktijk is het uitgangspunt. “Dankzij intensieve samenwerking met het bedrijfsleven ervaren onze studenten direct de praktijk,” aldus Marloes de Vries, lid College van Bestuur van het Da Vinci College. “Door deze samenwerking realiseren wij een naadloze aansluiting op het bedrijfsleven en zijn wij in staat onze opleidingen future proof te maken.” Het Da Vinci College is een voorloper in het toepassen van de hybride leeromgeving, iets dat door partners sterk wordt toegejuicht. Zo ook door De heer Teun Muller, voorzitter van de Werkgevers Drechtsteden, die trots is op de unieke samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven in de Duurzaamheidsfabriek: “Het unieke concept waarmee onderwijs wordt vormgegeven door het Da Vinci College in de Duurzaamheidsfabriek is iets waar wij als partner ook ontzettend trots op zijn. Dit zorgt voor een ontwikkeling waarbij grensoverschrijdend wordt samengewerkt tussen bedrijven en onderwijs en waar optimaal van elkaar wordt geprofiteerd. Ook stimuleert het praktische innovaties en is daarmee van groot belang voor de regio.”

Talent Ontwikkeling Techniek
De student centraal stellen, dat typeert Talent Ontwikkeling Techniek. Volgens HPBO lieten andere projecten het zitten als het gaat om het ontwikkelen van goede doorlopende leerlijnen voor deelnemers. Het Da Vinci College heeft samen met andere onderwijspartners de opleiding HBO Techniek weten terug te brengen van twaalf naar negen jaar. Han van Gorkom, onderwijsdirecteur bij Da Vinci College licht het TOT traject toe: “Om dit tot een succes te maken, heb je een lange adem nodig. Leidinggevenden moeten voortdurend laten zien dat ze dit willen. Wat ons geholpen heeft is de urgentie in de techniek. Die sector kampt vaker met personeelstekorten en dat maakt een verkort traject ook voor bedrijven bijzonder interessant. We volgen onze TOT-studenten van het begin tot het eind. Het bedrijfsleven is bovenmatig geïnteresseerd in de HBO’ers; die mogen al komen werken.”

Het platform HPBO is in 2002 opgericht en houdt zich bezig met innovatie en kennisdeling in het beroepsonderwijs. Sinds 2003 geeft HPBO, namens het Ministerie van OCW en de Stichting van de Arbeid invulling aan de regeling Innovatiearrangementen: een uitnodiging aan het beroepsonderwijs – vmbo, mbo en hbo – en bedrijfsleven om in experimentele projecten samen te werken aan beter beroepsonderwijs. Meer informatie over het HPBO, de hybride leeromgeving en de 12 meest bijzondere innovatiearrangementen is terug te vinden op www.hpbo.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!