Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

MKB-katalysatorfonds ondersteunt ontwikkeling 'meest duurzame watertaxi ter wereld'

31 augustus 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Dordtse bedrijf Imbarcazione Barone, dat rondvaarten en watertaxidiensten verzorgt, ontvangt een subsidie van het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden voor de verdere ontwikkeling van de FUTURO MK I. De FUTURO MK I moet klassieke looks krijgen en uitblinken in comfort, maar zal volgens ondernemers Elio en Sirio Barone, ook de meest duurzame watertaxi ter wereld worden.  De Adviescommissie van het MKB-katalysatorfonds toonde zich onder de indruk van het doortastende ondernemerschap van de gebroeders Barone, de manier waarop zij het regionale onderwijs, kennisinstellingen en bedrijfsleven bij hun plannen betrekken, en de innovativiteit van de oplossing.

FUTURO MK I
Imbarcazione Barone heeft de ontwikkeling van de FUTURO MK I ondergebracht in een aparte onderneming ‘Cantiere Barone’. De boot zal tzt worden ingezet als watertaxi en rondvaartboot in de Drechtsteden, maar zal uiteindelijk ook als product op de markt worden geïntroduceerd voor professioneel gebruik. Dat biedt kansen, omdat de boot stabiel vaart op hoge snelheden en aanzienlijk lichter en milieuvriendelijker is dan de boten die tot nu worden gebruikt. Zo moet de boot gaan varen op duurzame, hernieuwbare brandstoffen en wordt er gebruikgemaakt van moderne hydrodynamica om de boot zo efficiënt en stil mogelijk te laten varen.

Elio Barone: ‘Net zoals nu bij onze kleine boot Nereide is het de bedoeling om hybride te gaan varen met Futuro MK I: in de stad elektrisch, op de rivieren op biobased-brandstof. En we willen alles inzichtelijk maken. Wij nemen daarmee onze verantwoordelijkheid als het gaat om duurzaam ondernemen; niet omdat het kan, maar omdat het moet!’

Duurzame samenwerking
Goede regionale samenwerkingen zijn volgens Barone de basis voor een duurzame bedrijfsvoering. De samenwerking met Aarts Dieseltechniek uit Zwijndrecht vormt bijvoorbeeld een belangrijke basis. Zij hebben geïnvesteerd in het project en hebben er mede voor gezorgd dat de FUTURO MK I straks gaat varen op Ssynfuel+, de schoonste brandstof op de markt, die wordt geproduceerd op de Tweede Maasvlakte uit afvaloliën uit de voedingsindustrie. Deze brandstof is gegarandeerd 80% CO2-neutraal. Ook zijn er contacten met regionale bedrijven over bijvoorbeeld de productie van de kunststofdekken en het maken van een zo stil mogelijke uitlaat. Imbarcazione Barone werkt bovendien in de Duurzaamheidsfabriek samen met studenten van ROC Da Vinci en Hogeschool Rotterdam aan de technische uitdagingen van het ontwerp, zoals inzakbare ramen, die het mogelijk moeten maken dat de FUTURO MK I ook door de nauwe waterwegen met hun lage bruggen in de oude binnenstad van Dordrecht kan varen.

Subsidie voor de eerste fasen
De subsidie die Imbarcazione Barone krijgt uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden, zal ingezet worden in de eerste fasen van de innovatie. Zo heeft het bedrijf Marin benaderd om onderzoek te doen naar efficiency en comfort van de boot bij golfslag op de rivieren. De TU Delft maakt het schaalmodel van de boot (prototype) en zal dit testen. Het MMI zorgt voor de emissietest en analyse van de brandstof. Deze onderzoeken worden deels gefinancierd vanuit de subsidie.

De Dordtse wethouder Jasper Mos over de subsidietoekenning: "Elio & Sirio Barone zijn ondernemers met hart voor de stad én de regio. Dat is ook terug te zien in hun samenwerking met het onderwijs en andere bedrijven in de regio. Het feit dat zij aan dit project ook gerenommeerde samenwerkingspartners van buiten de regio hebben weten te binden, toont aan dat het relevantie heeft. Een mooi voorbeeld van duurzame innovatie in onze maritieme topregio!"

MKB-katalysatorfonds Drechtsteden
De subsidie voor de ontwikkeling van de ‘FUTURO MK I’ is de vierde cofinanciering uit het in maart gelanceerde MKB-katalysatorfonds Drechtsteden. Dit fonds is gecreëerd door de regionale overheid om te investeren in de innovatiekracht van de regio en zo de ambities van ‘Samen Stad aan het Water, Samen Maritieme Topregio’ kracht bij te zetten. Het fonds ondersteunt MKB-ondernemers in de vroege fasen van innovaties met subsidie, maar biedt ook faciliteiten en ontsluit relevante netwerken. Om die reden is het fonds ondergebracht bij de Duurzaamheidsfabriek, waar bedrijfsleven, onderwijs en overheid samenwerken aan innovatie op het terrein van duurzaamheid, maritieme techniek en energie.

Dinsdag 6 september vindt er voorafgaand aan Drechtraad-vergadering een themabijeenkomst plaats over MKB-Katalysatorfonds. Hierin delen de begunstigden hun ervaringen met de leden van de Drechtraad. De themabijeenkomst is van 17.00 tot 18.00 uur op het Raadhuis van Zwijndrecht.

Deel dit bericht met je vrienden!