Friday 17 September 2021

Alles over Dordrecht

Samenwerkingsovereenkomst KNSB en Kunstrijvereniging De Drechtsteden

29 augustus 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De KNSB en Kunstrijvereniging De Drechtsteden uit Dordrecht hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarmee is Kunstrijvereniging De Drechtsteden geaccrediteerd als Vereniging voor Talentontwikkeling Kunstrijden (VTO). Kunstrijvereniging  De Drechtsteden is de tweede VTO Kunstrijden. In december 2015 ging bij de Bossche Kunstrij Vereniging het eerste VTO-programma van start.

De accreditatie van Kunstrijvereniging De Drechtsteden als tweede VTO in de Sportboulevard Dordrecht maakt onderdeel uit van het 10-jarenplan van de KNSB (2012-2022), waarmee de schaatsbond het kunstrijden terug wil brengen aan de wereldtop. Afgelopen twee seizoenen werden al mooie stappen gezet met deelname aan en een finaleplaats (2016) van Niki Wories bij de wereldkampioenschappen kunstrijden bij de dames en Kyarha van Tiel bij de WK Junioren. Thomas Kennes nam afgelopen winter deel aan het EK Kunstrijden bij de heren. Maar de KNSB streeft er ook naar dat Nederlandse kunstrijders vanaf 2022 en het liefst al vanaf 2018 structureel deelnemen aan de Olympische Winterspelen.

In dat 10-jarenplan is het neerzetten van een structuur, waarin talentherkenning- en ontwikkeling het beste tot hun recht komen, een belangrijk onderdeel. Een belangrijke rol in die structuur is weggelegd voor de Verenigingen voor Talentontwikkeling, de VTO’s, die de kunstrijtalenten een fulltime trainingsprogramma aanbiedt, wat goed is afgestemd met school. Daarnaast zijn o.a. ook essentiële (para)medische voorzieningen beschikbaar.
Op den duur moet kunstrijden ook een plaats gaan krijgen in de Regionale Talentencentra (zogenoemde RTC’s), die de KNSB momenteel uitrolt over het land. Vanwege het ontbreken van voldoende rijders op het gewenste niveau en het feit dat kunstrijden een specialisatiesport is, die al vanaf zeer jonge leeftijd wordt beoefend, wil de KNSB de kunstrijders voorlopig opleiden bij VTO’s.

”Als VTO kunnen wij, in samenwerking met de gemeente Dordrecht en de KNSB, de  kunstrijtalenten een nóg beter programma bieden ter ontwikkeling en ondersteuning van hun talent”, benadrukt Petra van Rooij, voorzitter van Kunstrijvereniging De Drechtsteden, na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

”Als KNSB zijn we blij dat we voor het kunstrijden een tweede VTO kunnen opstarten, passend in het 10-jarenplan. We kunnen nu nog meer talentvolle kunstrijders opleiden en zetten hiermee een belangrijke stap om in de nabije toekomst ook met kunstrijden weer aanwezig te zijn op de Spelen”, aldus Arie Koops, technisch directeur van de KNSB. Om te vervolgen: ”Op deze plaats wil ik ook zeker de gemeente Dordrecht een compliment geven, aangezien de gemeente een belangrijke rol speelt bij de regionale talentontwikkeling voor  zowel kunstrijden als shorttrack.”

”De gemeente Dordrecht is trots op de accreditatie van het talentprogramma van Kunstrijvereniging De Drechtsteden door de KNSB. De gemeente draagt haar steentje bij aan de opleiding van deze kunstrijtalenten richting de topsport door middel van het beschikbaar stellen van de noodzakelijke faciliteiten”, laat Els Hoeijenbos-Versteeg, projectleider Sportbedrijf Dordrecht, weten.  

Op de rechtenvrije foto ( v.l.n.r.: Arie Koops, de kunstrijdsters Demi Sijswerda en Isa van Swieten en Petra van Rooij zijn blij met de ondertekening van de VTO in Dordrecht (foto: KNSB/Huub Snoep).

Deel dit bericht met je vrienden!