Friday 17 September 2021

Alles over Dordrecht

Het oudste goud van de wereld en koninklijk behang in het nieuwe seizoen

22 augustus 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum start het nieuwe culturele seizoen met Het oudste GOUD van de wereld. Bezoekers kunnen vanaf 28 oktober kennis maken met de allereerste gouden versierselen die de mensheid voortbracht. In februari 2016 opent het museum een grote overzichtstentoonstelling over Aert Schouman met als hoogtepunt de complete kamerbeschildering van de menagerie (vroege dierentuin) van prins Willem V uit Huis ten Bosch.

Oudste goud ter wereld
Sinds het ontstaan van de planeet is goud al op aarde aanwezig. In het vijfde millennium vóór Christus ontdekten lokale stammen rond de Bulgaarse stad Varna als eerste in de wereld hoe ze goud en koper konden winnen uit erts. Een bijzondere selectie gouden sieraden en gebruiksvoorwerpen van deze oude cultuur is te zien in de tentoonstelling Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varna.
Het goud van uit Varna is nog ouder dan het goud van de meer bekende Thraciërs. Bij de aanleg van een industrieterrein in de omgeving van Varna werd in de jaren '70 een groot grafveld gevonden. Veel van deze honderden graven bevatten bijgiften, zoals fraai gedecoreerd aardewerk en koperen werktuigen als bijlen en speerpunten. Ook werden afgodsbeeldjes in de vorm van mensen en dieren gevonden, messen van vuursteen en sieraden van schelp en zeldzame mineralen. Maar het meest opzienbarend waren de gouden grafgiften: ze behoren tot de oudst bekende gouden sieraden ter wereld.

Graf 43
In Dordrecht is, naast afzonderlijke voorwerpen, ook het beroemde 'Graf 43' te zien, precies zoals het tijdens de opgraving werd aangetroffen. Het is het graf van een man met status, mogelijk de leider van de gemeenschap. Hij kreeg een overdaad aan bijgiften mee: een zware gouden ketting, gouden armbanden, een tiental gouden ringen, een gouden peniskoker, een scepter voorzien van gouden hulzen en ringen. Een unieke, spectaculaire vondst.

Een Koninklijk Paradijs
Onder de titel Een Koninklijk Paradijs - de verbeelding van de natuur door Aert Schouman opent het Dordrechts Museum op 19 februari 2016 een grote tentoonstelling van deze 18de-eeuwse schilder uit Dordrecht. De weergave van dieren en planten staat centraal. Hoogtepunt is de unieke kans de kamerschildering uit Huis ten Bosch met eigen ogen te kunnen aanschouwen.
Aert Schouman (1710-1792) behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de ‘Zilveren Eeuw’. Als dierenschilder is hij internationaal bekend. Hij is befaamd om zijn aquarellen van ‘in- en uitlandsche’ vogels, zoogdieren en planten, en zijn vogelbehangsels. Schouman was bovendien een veelzijdig kunstenaar en een centrale figuur in het artistieke leven van zijn tijd. Het museum wil met de tentoonstelling laten zien dat de 18de eeuw geen saaie en decadente 'pruikentijd' is, maar de tijd van de Verlichting waarin kunst en wetenschap hand in hand gaan en Schouman werk van hoge kwaliteit maakte.

Kamerbeschildering Huis ten Bosch
Hoogtepunt vormt de complete kamerbeschildering met de menagerie van prins Willem V die Schouman vervaardigde voor het Stadhouderlijk Kwartier in Den Haag. Deze werd later in Huis ten Bosch geplaatst. Alle kwaliteiten van Schouman als dierenschilder komen samen in deze indrukwekkende reeks ‘behangsels’ die niet alleen van artistiek, maar ook van cultuur- en natuurhistorische belang is. De unieke gelegenheid doet zich voor dat deze grote schilderingen na een uitvoerige restauratie en vóór de terugplaatsing in Huis ten Bosch eenmalig in het Dordrechts Museum getoond kunnen worden. Met deze vorstelijke stukken kan Schouman op zijn best getoond worden.

Samenwerking
De komende tentoonstelling is het resultaat van nauwe samenwerking met Rijksmuseum Twenthe in Enschede. De gezamenlijke voorbereidingen voor de presentatie en het onderzoek naar leven en werk van Aert Schouman zijn al geruime tijd gaande. Voor de inrichting van de tentoonstelling wordt ook samengewerkt met Naturalis.

Het oudste GOUD van de wereld – Schatten uit Varna
28 oktober t/m 28 april
Een koninklijk paradijs - Aert Schouman en de verbeelding van de natuur
19 februari - 17 september 2017

Beeldcredits:
Onder: Campagnebeeld van de tentoonstelling Het oudste GOUD van de wereld
Boven: Aert Schouman, behangsel met vogels uit Huis ten Bosch. Koninklijke Verzamelingen, Den Haag.

Lees meer over:

goud behang dordrechts museum
Deel dit bericht met je vrienden!