Friday 17 September 2021

Alles over Dordrecht

Nieuwe orgelcompositie van David Dramm in Bachfestival

28 juli 2016

DORDRECHT -Met trots presenteert Bachfestival Dordrecht een complete orgelserie in de week van 16 tot en met 24 september 2016, met belangrijke organisten als Jacob Lekkerkerker, Matthias Havinga, Leo van Doeselaar en Cor Ardesch. Voor de opening van de serie schreef de Amerikaans/Nederlandse componist David Dramm speciaal nieuw werk. Hij laat zich inspireren door het instrumentarium, de ruimte en geschiedenis van de Grote Kerk in Dordrecht en schreef Sanctuary voor drie orgels; Bachorgel, Kam orgel en kabinetorgel plus beiaard, elektronica en dansers. Sanctuary behoort tot de highlights in het vierde Bachfestival, de première is op zaterdag 17 september om 14.30 uur. Het is een wandelconcert, je kunt je dus verplaatsen tijdens het concert.

De kerk zelf met zijn rijke resonance is een belangrijk onderdeel van de compositie. Origineel orgelwerk van J.S. Bach zal niet ontbreken. Dramm maakt soepel één grote vorm waarin oude en nieuwe muziek als gelijken naast elkaar staan. Op het repertoire staan naast Sanctuary van David Dramm o.a. J.S. Bach - Toccata, Adagio & Fuga in C BWV 564 en Praeludiu & Fuga a-moll BWV 543 en J.P. Rameau – L’Egyptienne.

Orgelserie koralen uit de diepe zee
Het unieke Bachorgel waar het festival zijn bestaan aan dankt geeft met Sanctuary het startsein van de orgelserie en zal gedurende het festival nog vaker schitteren. Op zondag 18 september bijt Leo van Doeselaar de spits af voor de soloconcerten op o.a. het Bachorgel. Het is de eerste van drie concerten met het thema Koralen uit de diepe zee en maakt gebruik van twee heel duidelijk water gerelateerde koralen: De 18 Koralen BWV 651-668 en Clavierübung III BWV 669-689. Op donderdag 22 september bespeelt Matthias Havinga het orgel en Cor Ardesch sluit de serie af op zaterdag 24 september.

David Dramm over de samenwerking met het Bachfestival
“Mijn ervaringen met orgels en orgelmuziek begon op een zeer jonge leeftijd. Echter het heeft jaren geduurd voordat ik de behoefde had om muziek voor kerkorgel te schrijven. Drie gebeurtenissen hebben daar verandering in gebracht. Om mee te beginnen heb ik al sinds 2000 regelmatig voor de Zwitserse pianist en hammondorgel virtuoos Dominik Blum geschreven. Ik was verbaasd toen hij vertelde dat hij ook een baan had als kerkorganist had en dat hij regelmatig mijn stukken voor hammondorgel op kerkorgel na de kerkdienst speelde! Als gevolg hiervan heb ik muziek uit ‘Orange Slice’ (2000) en ‘chaincurve’ (2006-7, 2011) voor orgel bewerkt. Deze stukken zijn inmiddels door Blum regelmatig in Het Orgelpark Nederland en in het buitenland uitgevoerd. Mijn ervaringen in Orgelpark zijn ook een belangrijke motivatie om me aan een groot stuk als Sanctuary te wagen.

De concerten van en met Dominik Blum hebben mij ervan overtuigd dat het orgel een bijzondere plaats in mijn muzikale wereld kon innemen. Ook het werk van organist Jacob Lekkerkerker en fluitiste/componiste Anne La Berge en hun indrukkwekkende en verreikende elektronische behandeling van de diverse orgels in het Orgelpark heeft mij enorm geholpen in het bedenken van een grootschalig stuk waarin het kleine kabinetorgel een belangrijke rol zou spelen.

Een laatste maar niet onbelangrijke reden om hiermee aan te werken is de nieuwe artistieke leider van het Bachfestival. Ik ben erg blij om door Marieke Grotenhuis gevraagd te zijn om een stuk voor dit bijzondere festival en deze locatie te componeren. Ik ken Marieke niet alleen als een begaafd musicus maar ook als een volhardend en moedig visionair die muziekliefhebbers van alle leeftijden en achtergronden weet te inspireren. Ik vind het een eer om in haar eerste jaar als artistiek leider een substantiële muzikale bijdrage te mogen leveren.”

Sanctuary is geschreven in opdracht van het Bachfestival met financiële ondersteuning van FPK. Het is een coproductie van VOLSAP, Het Orgelpark Amsterdam en Club Guy & Rony.

Meer informatie over het Bachfestival kan je vinden op de website www.bachfestivaldordrecht.nl

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!