dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Dordrechts Museum opent Retrospectief, een hommage aan Gerard Verdijk

19 juli 2016

DORDRECHT -  Het Dordrechts Museum opent op zaterdag 30 juli de tentoonstelling Gerard Verdijk –Retrospectief. Het museum verzamelt al ruim dertig jaar werk van Verdijk en bezit een grote collectie schilderijen, tekeningen en objecten. Gerard Verdijk (1934 - 2005) was een van de drijvende krachten in de naoorlogse moderne kunst in Nederland. Retrospectief volgt de ontwikkeling van Verdijk door de jaren heen en is een hommage aan een kunstenaar die in wisselwerking met de kunst van zijn tijd steeds opnieuw zijn eigen weg vond.

Verdijk begon eind jaren vijftig met schilderijen en tekeningen die je tot de informele kunst kunt rekenen. Kunst die ontstaat uit de materie van de verf en de spontane manier van schilderen. In de jaren zestig, de tijd van de pop art, drong de stad met al haar tekens van reclame en verkeer zijn werk binnen. Hij experimenteerde met druktechnieken, spuitbus en lak, en fel oplichtende kleuren.

Er was al vanaf het begin iets van wat je een schrift zou kunnen noemen, een kalligrafie van tekens zonder directe betekenis. Daar kwamen in deze periode letters en woorden bij en zijn belangstelling voor de concrete poëzie. Daarna verstilde zijn werk meer en meer. Hier en daar nog archaïsche tekens ontleend aan de beeldtaal van primitieve culturen, maar zijn werk werd leger, stiller, persoonlijker, contemplatief bijna. Het gaat hem in zijn late werk om de verbeelding van universele begrippen, om het oproepen van beweging en ruimte, spanning en balans, harmonie en tegenstelling.

Mede door een omvangrijke schenking bezit het Dordrechts Museum een grote verzameling werken van Verdijk. Dit maakte het mogelijk voor het eerst een uitgebreide overzichtstentoonstelling samen te stellen. Veel werken komen uit Verdijks nalatenschap en zijn zelden of nooit getoond. In het verleden vonden al eerder retrospectieven plaats, zoals in het Stedelijk Museum Amsterdam (1993/1994) en het Noord-Brabantse Museum in Den Bosch (1998).

Gerard Verdijk – Retrospectief is van 30 juli t/m 8 januari 2017 te zien in het Dordrechts Museum.

Foto: Henk van der Vet

Deel dit bericht met je vrienden!