Thursday 16 September 2021

Alles over Dordrecht

Detailhandel wil bedelverbod

16 juli 2016 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht kent nog niet zoals grote broer Rotterdam een bedelverbod voor bepaalde gebieden in zijn algemene plaatselijke verordening. Maar dat zou best kunnen gebeuren want Detailhandel Nederland heeft gepleit voor nationale invoering in álle gemeenten met winkelcentra.

In Dordrecht staat al in de algemene plaatselijke verordening dat bedelen verboden is in bepaalde gebieden. Maar dat is niet verder door burgemeester en wethouders, het dagelijkse bestuur van de gemeente, ingevuld. 

De raad is hierover verdeeld. Sommige partijen willen dan betere opvang en meer sociale voorzieningen voor bedelaars. Andere raadsleden denken dat een bepaald verbod voor een bepaald gebied kan helpen om de bedelarij terug te dringen.

Volgens de nationale organisatie Detailhandel Nederland geven bedelaars het winkelend publiek een onveilig gevoel. In grote steden als Rome, Barcelona, Parijs en Athene zitten bijna op elke hoek van de straat bedelaars die hun hand ophouden of een ‘bakje’ hebben.
De gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Den Haag hebben een duidelijk verbod in hun plaatselijke verordening opgenomen waardoor de politie kan optreden, bedelaars wegvoeren of zelfs een boete uitdelen.

Bedelarij heb je in allerlei vormen, zoals zelfs het muziek maken voor terrassen door mensen uit Oost-Europa. Dan leveren bedelaars een tegenprestatie. Ook de zogenoemde verkoop van straatkranten en andere producten kan een zweem van bedelarij hebben. Bij supermarkten zijn er altijd welwillenden die de ‘zwerver’ wat toestoppen. Misschien dat Dordtse raadsleden een oplossing hiertegen weten. Een middel kan in sommige gevallen zijn de landelijke wet op de colportage.

Tekst: Hans Roodenburg

Zie ook:

Lees meer over:

centrum bedelverbod
Deel dit bericht met je vrienden!