dinsdag 28 september 2021

Alles over Dordrecht

Dorpen en buurten willen erbij horen

11 juli 2016 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN -  De inwoners van dorpen in de buurt van de Drechtsteden en de buurtschappen van de gemeenten daarin, hebben vaak een eigen wil over hun gemeenschap en zijn er danig bij betrokken. We noemen er slechts een paar in de Drechtsteden: Willemsdorp (gemeente Dordrecht), Rijsoord (gemeente Ridderkerk; nabij H.I. Ambacht), Heerjansdam (Gemeente Zwijndrecht), Kinderdijk naast Alblasserdam (gemeente Nieuw Lekkerland) en Wieldrecht, een wijk in Dordrecht die heel vroeger nog een dorpje was.

Dat blijkt uit een nationaal onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Meer dan de helft van de dorpsbewoners in Nederland vindt dat zij meer te zeggen zouden moeten hebben over hun gemeenschap. Over hun gemeente zijn zij kritisch: minder dan de helft (43 procent) vindt slechts dat hun gemeente open staat voor de initiatieven van de bewoners van het dorp of buurtschap. Wél waarderen zij positiever hun leefbaarheid en zetten zij zich vaker en méér uren in als vrijwilliger.

Dit zijn enkele conclusies uit de SCP-publicatie ‘De dorpse doe-democratie’ over hoe verschillende groepen bewoners zich in Nederland verhouden tot hun dorp, de leefbaarheid en de inzet van hen. Het onderzoek van het SCP onder ruim 7000 bewoners van kleine dorpen (minder dan 3000 inwoners) en buitengebieden is gemaakt op verzoek van het ministerie van Economische Zaken. Het rapport is vrij gemakkelijk te vertalen naar de dorpen en buurten in de Drechtsteden-gemeenten.

Over de dorpsraad en waarschijnlijk ook die van bewonersorganisaties in buurten zijn de meningen verdeeld. Ze zijn kritisch op hun gemeente en ze hangen de lokale doe-democratie aan. De bewoners zijn tegenwoordig ook zeer mobiel en velen van hen komen van buiten het dorp of buurt. De traditioneel gebonden en sociale bewoners hebben, zoals het voor de hand ligt, méér contacten in hun gemeenschap dan erbuiten.
Bewoners met een sterke binding staan iets positiever ten opzichte van bewonersinzet. Toch zijn ook bewonersgroepen met minder feeling over hun dorp of gemeenschap overwegend positief over de inzet van bewoners. Van de rustzoekers heeft het overgrote deel veel waardering voor de dingen die bewoners organiseren.

Als het gaat om wat bewoners belangrijk vinden voor een leefbare woonomgeving bestaat er geen scherpe tegenstelling tussen de groepen bewoners. Ze hechten allemaal aan basisvoorzieningen als lagere scholen, winkels en ontmoetingsplaatsen.

Naarmate dorpsbewoners positiever zijn over de leefbaarheid, zijn zij eerder geneigd tot vrijwilligerswerk en besteden ze hier ook meer uren aan. Een mooie boodschap voor overheden. Omstandigheden die de leefbaarheid onder druk zetten (bijvoorbeeld krimp van de bevolking) kunnen ten koste gaan van de inzet van bewoners.

De nationale dorpse doe-democratie is alleen online verkrijgbaar en gratis te downloaden via www.scp.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!