Friday 17 September 2021

Alles over Dordrecht

FNV stelt DuPont aansprakelijk voor PFOA-zieken

8 juli 2016

DORDRECHT -  Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van de vakbond FNV stelt het Dordtse DuPont aansprakelijk voor de gezondheidsschade die oud-werknemers hebben opgelopen tijdens het werken met de stof PFOA. Komt DuPont niet over de brug, dan stapt het BBZ naar de rechter

PFOA is een giftige stof die tientallen jaren is gebruikt in de Dordtse fabriek van het chemiebedrijf. Het werd gebruikt voor het vervaardigen van teflon. Teflon wordt onder meer als anti-aanbaklaag gebruikt in koekenpannen.

Tijdens een informatiebijeenkomst eind juni werd duidelijk dat veel oud-werknemers kampen met gezondheidsklachten die verband kunnen houden met blootstelling aan de stof.

Het gaat bijvoorbeeld om darm- en longproblemen, hartritmestoornissen, verhoogde bloeddruk en cholesterolgehalte, klachten van het zenuwstelsel en verschillende vormen van kanker.

Geschrokken
Directeur Marian Schaapman van BBZ: "Ik ben geschrokken van de verhalen en daarom hebben we besloten om een claim neer te leggen bij DuPont."

"We wachten eerst de reactie van DuPont af", aldus Schaapman. Is die in de ogen van het BBZ onvoldoende, dan stapt het bureau naar de rechter.

Al eerder heeft het BBZ namens 25 oud-werknemers van de Lycrafabriek van DuPont een claim neergelegd bij DuPont. De oud-werknemers kampen met gezondheidsproblemen als baarmoederhalskanker, onvruchtbaarheid, miskramen en doodgeboren kinderen.

Lycra
"DuPont heeft laten weten met ons in gesprek te willen, maar ze wachten eerst het onderzoek van de overheid af."

Op dit moment doet de Arbeidsinspectie een onderzoek naar het functioneren van de Lycrafabriek. Hieruit moet onder meer blijken of DuPont zich heeft gehouden aan de veiligheidsvoorschriften.

Bron: RTV Rijnmond.

Lees meer over:

dupont FNV uitstoot
Deel dit bericht met je vrienden!