dinsdag 22 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dordrechts Museum geeft 'Drie oktober feest' in langdurig bruikleen aan Museum De Lakenhal

30 juni 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het Dordrechts Museum geeft het schilderij Drie oktober feest van Alexander Hugo Bakker Korff, nu te zien in de tentoonstelling Uit liefde voor de stad, in langdurig bruikleen aan Museum De Lakenhal in Leiden. Het schilderij krijgt bij de heropening van Museum De Lakenhal in 2018 een vaste plek in het museum.

Drie oktober feest is onderdeel van de vaste opstelling van het Dordrechts Museum en is momenteel te zien in de tentoonstelling Uit liefde voor de stad – Schatten uit Deventer, Leiden en Dordrecht. In deze tentoonstelling komen de hoogtepunten uit de stedelijke collecties van Deventer, Leiden en Dordrecht samen in het Dordrechts Museum. Kunstvoorwerpen en historische objecten nemen de bezoeker mee in de verhalen van de stad. Een unieke tentoonstelling die het belang van stedelijke collecties onderstreept en zichtbaar maakt.

'Uit liefde voor de stad laat zien dat elk voorwerp een eigen verhaal heeft,' vertelt Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum. 'Een verhaal dat iets vertelt over de geschiedenis van de stad, zoals dit kunstwerk ook doet. Het schilderij past dan ook veel beter in de collectie van Leiden dan in onze collectie. Deze tentoonstelling heeft ons wakker geschud om dit prachtige werk, met een mooi historisch verhaal, de plek te geven die het verdient. '

Drie oktober feest
Het schilderij vertelt het verhaal van het Leidens Ontzet dat jaarlijks op 3 oktober wordt gevierd. Op deze datum wordt herdacht dat in 1574 een einde kwam aan de maandenlange Spaanse belegering van de stad, door de oprukkende Watergeuzen onder leiding van Willem van Oranje. Bij veel Leidenaren is het traditie geworden om met familie en vrienden op 3 oktober hutspot met klapstuk te eten. De maaltijd verwijst naar het nog warme gerecht dat na de vlucht van de Spanjaarden in koperen ketels op de schansen van Leiden werd gevonden. Museumdirecteur Meta Knol: 'Sinds 1575 is het Leidens Beleg en Ontzet elk jaar onafgebroken herdacht en gevierd. Juist in de negentiende eeuw, de tijd van Bakker Korff, kreeg die herdenkingscultus een nieuwe impuls. Het is fascinerend om te zien hoe in elke tijd weer invulling werd gegeven aan het Leidse hutspotritueel. We zijn het Dordrechts Museum zeer erkentelijk dat ze dit schilderij aan ons willen uitlenen. Een mooi voorbeeld van goede collegiale samenwerking in de museale sector!'

Uit liefde voor de stad
De tentoonstelling Uit liefde voor de stad – Schatten uit Deventer, Leiden en Dordrecht is t/m 11 september 2016 te zien in het Dordrechts Museum. Het is een initiatief van de Vereniging Rembrandt, die zich al 132 jaar inzet  voor de versterking van de Collectie Nederland door musea te steunen bij belangrijke kunstaankopen. Uit liefde voor de stad is een samenwerking met de Vereniging Rembrandt, Deventer Verhaal en Museum De Lakenhal.

Beeldcredit: Alexander Hugo Bakker Korff, Drie oktober feest, 1879, Dordrechts Museum.

Deel dit bericht met je vrienden!