dinsdag 22 juni 2021

Alles over Dordrecht

Tentoonstelling in Dordrechts Museum heeft Schalcken op de kaart gezet

23 juni 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De afgelopen maanden heeft de tentoonstelling SCHALCKEN- Kunstenaar van het verleiden ruim 30.000 bezoekers kennis laten maken met de fijnschilder Godefridus Schalcken. Dat is een mooi aantal, gezien het feit dat deze schilder voor de meeste mensen een onbekende was.

Er is veel media-aandacht geweest rond de schilder en de tentoonstelling, die eind vorig jaar startte in Keulen. "We wilden Schalcken, die lange tijd in Dordrecht heeft gewoond en hier is getrouwd, de aandacht geven die hij verdient" vertelt directeur van het Dordrechts Museum, Peter Schoon. "Dat is zeker gelukt en heeft zelfs geresulteerd in een borstbeeld van de schilder in zijn geboorteplaats Made."

Schalcken was in zijn tijd internationaal beroemd om zijn kaarslichtscenes. In de speciaal ingerichte donkere kamer in de tentoonstelling konden bezoekers van het museum een foto van zichzelf maken bij kaarslicht. Afgelopen dinsdag werd de 10.000ste selfie gemaakt. De tentoonstelling is nog te zien tot en met zondag 26 juni.

Beeldcredit: G. Schalcken, Jonge dame voor de spiegel, ca. 1680–1685, paneel, 19,8 × 15,5 cm, Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud, Keulen

Lees meer over:

kunstenaar museum media
Deel dit bericht met je vrienden!