donderdag 24 juni 2021

Alles over Dordrecht

Muren Dordtse binnenstad worden opgeknapt met straatkunst

14 juni 2016 (door Hans Huisman)

DORDRECHT - In augustus 2016 zal een groep kunstenaars op verschillende plaatsen in de Dordtse binnenstad muren verfraaien met muurschilderingen. Dat vertellen initiatiefnemers Sander Brugman en Rogier Bot van het street art festival in de uitzending van Dordtse Koppen van dinsdagavond 14 juni.

Het festival heeft subsidie gekregen van de gemeente Dordrecht, omdat de stad belangrijke historische momenten wil vieren met bewoners en bezoekers. Dit jaar is dat 450 jaar beeldenstorm. Sander Brugman heeft al enkele jaren ervaring bij een dergelijk project in Breda. "De kunstenaars krijgen de opdracht een stuk geschiedenis af te beelden", vertelt hij. "Het doel is het verrijken van de binnenstad. Naast dat een aantal muren die nu ondergeklad zijn er beter van worden, geeft het ook een stuk geschiedenis weer."

Volgens grafisch vormgever Rogier Bot kunnen de muurschilderingen zeker tien jaar mee en is er een groot verschil met graffiti: "Dat vinden veel mensen niet mooi, wij willen het voor een breed publiek aantrekkelijk maken". De plekken die de kunstenaars op het oog hebben zijn onder andere de parkeergarages aan de Visstraat en bij de Albert Heijn en de grote blinde muur van het flatgebouw aan de Kilwijkstraat, achter het onderwijsmuseum.

Sander: "De kunstenaars krijgen een thema mee en daarin krijgen zij de ruimte om naar eigen inzicht een beeld te bedenken. We zijn al met kunstenaars in contact en heel veel hebben positief gereageerd, maar tot op heden is er nog niets vastgelegd. Dat gebeurt zodra definitief is bepaald waar we gaan schilderen."

In de uitzending van Dordtse Koppen laten Sander en Rogier meerdere voorbeelden van streetart zien. Kijk hier de uitzending terug: https://youtu.be/I_I6k9wDmC8 of ga naar www.dordtsekoppen.nl.

Zie ook:

Lees meer over:

dordtse koppen sander brugman
Deel dit bericht met je vrienden!