donderdag 24 juni 2021

Alles over Dordrecht

Uit Drechtsteden verhuisden 900 mensen naar Rotterdam

14 juni 2016 (door Hans Huisman)

DRECHTSTEDEN - Uit de Drechtsteden zijn in 2015 ruim 900 mensen naar de nabijgelegen grote stad Rotterdam vertrokken om zich daar te vestigen. Rotterdam is van de grote vier steden in ons land ook de enige uitzondering: de binnenlandse instroom nam daartoe.

Uit de cijfers van het CBS over de periode 30 september 2014 tot 30 september 2015 blijkt dat er 429 mensen uit Dordrecht, de grootste gemeente van de Drechtsteden, zijn verhuisd naar de gemeente Rotterdam. Uit Hendrik Ido Ambacht zijn dat er 188 en uit Zwijndrecht 176.

Het lijkt erop dat hoe dichter men bij Rotterdam woont, hoe eerder men geneigd is daar naartoe te verhuizen. Dat blijkt ook uit de verhuizers van de gemeenten Capelle aan den IJssel en Ridderkerk. De iets verder afgelegen gemeenten Papendrecht en Alblasserdam hebben respectievelijk ‘slechts’ 84 en 35 vertrekkers naar vestiging in de gemeente Rotterdam .

Het CBS geeft niet aan waarom mensen naar Rotterdam verhuizen. Dat kan te maken hebben met werk en leefklimaat maar ook met de eigenheid van de vertrekkende gemeente. Natuurlijk zijn er ook andere individuele oorzaken.

Rotterdam is de enige van de vier grote gemeenten in ons land waarin het aantal binnenlandse nieuwkomers in 2015 sterker groeide dan het aantal vertrekkers. Per saldo kreeg de stad er 1500 inwoners bij. Tussen 2008 en 2013 hielden vestiging en vertrek elkaar min of meer in evenwicht, terwijl er vóór 2008 meer mensen vertrokken dan dat er kwamen wonen. De buitenlandse migratie – mensen die uit het buitenland komen naar Rotterdam - speelt uiteraard ook een rol.

Opvallend in de conclusies van het CBS is dat het aantal inwoners van Groot-Rijnmond, inclusief de Drechtsteden, niet afnam doordat mensen ook vanuit Rotterdam in deze randgemeenten neerstreken. Voorts blijkt uit de cijfers dat de grote steden nog steeds groeien dankzij het geboorteoverschot ten opzichte van overlijden.

Tekst: Hans Roodenburg

Lees meer over:

verhuizing
Deel dit bericht met je vrienden!