woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

Drechtsteden telt 1200 miljonairs

7 juni 2016 (door Hans Huisman)

DRECHTSTEDEN - Van de huishoudens in de Drechtsteden heeft ongeveer 1 procent een vermogen dat meer is dan 1 miljoen euro. Dat komt ongeveer neer op 1200 huishoudens. Dat blijkt uit het vermogensonderzoek over de periode 2008-2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat deze week is gepubliceerd.

Het gaat hier om het vermogen exclusief de waarde van de eigen woning en eventuele hypotheekschuld. Vooral dus andere bezittingen die vaak in box 3 van het belastingstelsel moeten worden opgegeven.

In verhouding wonen er in Hendrik Ido Ambacht de meeste miljonairs: 1,3 procent van het aantal huishoudens. In de stad Dordrecht het minst, namelijk 0,8 procent van de huishoudens. Voor Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Alblasserdam zijn die percentages (van het totaal aantal huishoudens) respectievelijk 1,2, 1,1, 1,1 en 0,9 procent.

In de Drechtsteden wonen dus minder miljonairs dan het landelijk gemiddelde. Want dat is in 2014 met 5000 toegenomen tot bijna 108.000 ofwel 1,4 procent van alle huishoudens in ons land. Volgens het CBS hangt de ontwikkeling van de miljonairshuishoudens ruwweg samen met de ontwikkeling van het totale vermogen in Nederland.

Het is in ieder geval wel zo dat door schommelingen in het vermogen huishoudens het ene jaar onder die grens van 1 miljoen euro komen en het andere jaar er net boven. Zo nam bijvoorbeeld het totale vermogen in 2009 vaak af door dalende aandelenkoersen, waardoor ook het aantal miljonairs sterk terugliep. 

In de provincies Utrecht en Zeeland wonen de meeste miljonairs (1,7 procent van het aantal huishoudens). Op de voet gevolgd door Noord-Holland met 1,6 procent. In de Drechtsteden is het aantal miljonairshuishoudens niet zo laag als in de gemeente Kerkrade waar slechts 0,3 procent die drempel van 1 miljoen euro haalt. Zoals bekend zijn de huishoudens in gemeenten als Laren, Bloemendaal en Blaricum het rijkst. Daar komt het percentage miljonairs op en nabij zelfs de 10 procent.

Tekst: Hans Roodenburg

Lees meer over:

drechtsteden miljonair
Deel dit bericht met je vrienden!