vrijdag 18 juni 2021

Alles over Dordrecht

Met de Biesbosch-express naar nest van de visarenden kijken

3 juni 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT / WERKENDAM - Donderdag 2 juni werd het langverwachte nieuws bevestigd door boswachter Jacques van der Neut van Staatsbosbeheer: de allereerste visarendjes in Nederland zijn in Nationaal Park De Biesbosch uit het ei gekropen.

De afgelopen dagen waren de ouders erg onrustig op het nest en zochten veel naar vis, dus alles duidde erop dat er jongen geboren waren. Ook de broedtijd van 35 dagen zat erop. “Na de jonge zeearenden hebben we nu ook jonge visarenden in de Biesbosch”, aldus Van der Neut. “Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de herinrichting van het gebied, waardoor er veel voedsel voor de roofvogels is.”

Ter plaatse is te zien hoe moeder visarend zich af en toe laat zien boven de rand van het nest. Vader visarend laat vliegt met tussenpozen af en aan.

Met de Biesbosch-express, een elektrisch aangedreven treintje, kunt u naar het nest van de visarenden gaan kijken. Natuurlijk wordt er gepaste afstand gehouden, dus vergeet vooral uw verrekijker en/of telelens niet. In het verlengde hiervan is een bezoek mogelijk aan het Biesbosch MuseumEiland, niet ver van het nest van de visarenden vandaan.

Vanaf de opstapplaats op de parkeerplaats aan het Steurgat (vanuit Werkendam eerste parkeerplaats na hoeve Keizersguldenwaard) brengt de Biesbosch-express u via een mooie route van ongeveer 30 minuten naar een geschikte uitkijkplaats. Daar heeft u de keuze om meteen mee terug te rijden of om circa 45 minuten tot een uur te blijven om van het visarendgebied te genieten. Vertrektijden van het treintje zijn 09.30 uur, 10.30 en 11.30 uur.

Reserveren voor deze prachtige mogelijkheid kunt u doen bij Sono Koek. Jacco Damen van Sono Koek is te bereiken via 06-53218028 of via email info@sonokoek.nl . Een retourrit met de Biesbosch-express kost slechts € 8,50, waarvan € 1,- bestemd is voor Beleef en Geef de Biesbosch. Dit fonds heeft als doel de Biesbosch voor iedereen beleefbaar te houden.

Donaties zijn nodig, omdat er vanuit de overheid steeds minder geld wordt vrijgemaakt voor recreatie. Ondernemers rondom de Biesbosch werken samen in dit fonds. Alle donaties komen rechtstreeks ten goede aan recreatieve projecten in en rondom Nationaal Park De Biesbosch.

Foto: Nest van de visarenden © Corine Koek-Maasdam.

 

Deel dit bericht met je vrienden!