dinsdag 22 juni 2021

Alles over Dordrecht

Half schip op transport van Hardinxveld-Giessendam naar Dordrecht (Nu met nieuwe foto's)

3 juni 2016 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Koninklijke Van der Wees Waterstransporten B.V. voert donderdag 2 juni een bijzonder transport uit met een opvallend einde. Vanaf Den Breejen Shipyard in Hardinxveld-Giessendam wordt de achterste scheepssectie van een nieuw hotelpassagiersschip van bijna 80 meter lang en ruim elf meter breed, op een ponton naar Dordrecht vervoerd. Daar zal het op vrijdag 3 juni aan de kade van Van der Wees te water worden gelaten. Dat gebeurt door het laten afzinken van de ponton.

Het schip wordt momenteel onder geconditioneerde omstandigheden gebouwd in de hal van Den Breejen Shipyard. Omdat deze hal te klein is om het hele schip in een keer te bouwen, gebeurt dat in twee fases. De totale lengte van het schip wordt 135 meter. Als ook het andere deel klaar is, worden beide secties samengevoegd op de helling Neptune Shipyard, eveneens gevestigd in Hardinxveld-Giessendam. Als het schip is afgebouwd zal het riviercruises gaan maken op de Rijn.

Aan het transport gaan veel ingewikkelde natuurkundige berekeningen vooraf. De 800 ton wegende scheepssectie wordt met het rollend materieel van ALE uit Breda vanuit de hal als het ware op de ponton gereden. Daarbij komen grote krachten vrij en moet er heel precies gewerkt worden met de ballasttanks op de ponton van Van der Wees.

“We zijn natuurlijk wel iets gewend door de jaren heen, en toch blijft het iedere keer weer op opgave waar onze experts flink aan rekenen”, aldus directeur Elias Ott van Van der Wees. “En wij hebben het vertrouwen van onze klant dat we ook deze klus weer uitstekend zullen klaren.”

Na de tewaterlating van de scheepssectie aan de kade in Dordrecht, wordt het gevaarte teruggesleept naar Hardinxveld-Giessendam. “De reden dat we de tewaterlating in Dordrecht uitvoeren is omdat het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Merwede, ter hoogte van Den Breejen Shipyard te druk is”, aldus directeur Ott. Van der Wees zet voor het transport het afzinkponton Lastdrager 27 en duwschip Broedertrouw 2 in.

Van der Wees Transporten heeft in haar geschiedenis veel bijzondere projecten uitgevoerd, zowel over de weg als over water. Het bedrijf is onderdeel van de Maritieme Regio Drechtsteden, waarin vele maritieme wereldspelers gevestigd zijn. Meer informatie vindt u op www.vanderwees.nl.

Hieronder een foto van het transport onder de Zwijndrechtse Brug.

Onderweg.

Deel dit bericht met je vrienden!