zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Lycra werknemers DuPont willen genoegdoening

24 mei 2016

DORDRECHT -  Het bureau dat in de arm is genomen door FNV en de ex-werknemersHet bureau dat in de arm is genomen door FNV en de ex-werknemers.

Het Bureau Beroepsziekten (BBZ) van vakbond FNV gaat zich inzetten voor 24 voormalige werknemers van de oude Lycrafabriek van DuPont in Dordrecht. Ze kampen met allerlei gezondheidsproblemen, mogelijk omdat ze met een giftige stof moesten werken.

De groep werkte in de jaren zeventig en tachtig op de inpakafdeling van de lycrafabriek in Dordrecht. Ze kwamen daar in aanraking met de giftige stof DMAc. Het is al jaren bekend dat deze stof tot vruchtbaarheidsproblemen kan veroorzaken. De fabriek is in 2004 gesloten.

De groep oud-werknemers bestaat uit vier mannen en twintig vrouwen. Ze kampen met gezondheidsproblemen als baarmoederhalskanker, onvruchtbaarheid en miskramen.

Genoegdoening
"Het gaat ze niet eens zozeer om het geld, ze willen allemaal vooral genoegdoening en erkenning", zegt Marian Schaapman van het BBZ.

Ze zegt enorm geschrokken te zijn van het dossier dat BBZ heeft opgebouwd. "Ik heb dit in deze omvang nog niet eerder gezien. Zo’n eenduidig beeld bij een dusdanig grote groep.''

Juristen
De juristen van BBZ gaan in overleg met de werknemers om een strategie te bespreken.

De organisatie stapt niet direct naar de rechter. "Eerst kijken we of we er met DuPont uitkomen", aldus Schaapman.

Bron: RTV Rijnmond.

Lees meer over:

FNV lycra upont
Deel dit bericht met je vrienden!