zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Morgen verlaten de schakers van de Willige Dame poffertjessalon Visser in Dordrecht

23 mei 2016

DORDRECHT – Na 29 jaar beleeft schaaksociëteit DE WILLIGE DAME morgen (dinsdag 24 mei ) de laatste clubavond in poffertjessalon Visser aan de Groenmarkt. Aan een bijzondere schaaktraditie komt een einde en dat komt omdat ook de toekomst van Visser verandert.


De schakers verhuizen na de zomer de borden, stukken en klokken naar de Lutherse kerk waar Jan Lokhorst als huisbewaarder de scepter zwaait.
Visser staat in een nog langere traditie en komt boven de 75 jaar uit. De inrichting van de zaak, die nog even kan worden bekeken, straalt ook geschiedenis uit.


De horecagelegenheid nabij het Scheffersplein stond tientallen jaren bekend als een huiskamer in de binnenstad van Dordrecht, waarvoor Jaap Mol en Frans van der Leeden hun beste krachten gaven. Voor het tijdperk Frans en Jaap  liepen er in Visser nog echte kelners rond, die de versnaperingen serveerden.

Jaap Mol begon als student rond 1966 in Visser mee te werken en werd acht jaar later samen met Frans de eigenaar, die eerder met pensioen ging. Jaap gaat ook afzwaaien en daarmee komt een einde aan een bijzondere horecatraditie. Jaap mag met recht de langst actieve man in de horecawereld worden genoemd. Hij was ook actief in een gemeentelijke detailhandels commissie, vervulde bijna 29 jaar allerlei rollen bij zijn schaakclub, organiseerde teamklaverjassen om de Dordtenaar Cup en nog veel meer. Tussendoor wist Jaap tien keer kampioen te worden van de Willige Dame en dat is een uniek record, waarmee hij alle andere schakers van de club in de schaduw stelt. De Willige Dame bestaat immers al 33 jaar, waarvan 58 kampioenschappen werden gehouden zoals dat heette bij Jaap.


De tijden veranderen.

Momenteel is Visser alleen nog op donderdag- , vrijdag en zaterdag vanaf 11 uur open in afwachting van wat de toekomst brengen mag. Om ruimte te maken voor de toekomst, zwaait Jaap Mol aanstaande dinsdagavond de schakers uit en zal secretaris Willem Platje bij de prijsuitreiking historische woorden spreken.  De laatste kampioen in Visser kan Kees van 't Hoff of Joop de Jong worden.


Geheel in de traditie van Visser en de Willige Dame zal het vaandel van de wand boven de stamtafel worden gehaald ook na zoveel jaren.
Poffertjessalon Visser was niet alleen voor de schakers een bijzondere plek. Dichter, schrijver, schaker

Kees Klok enkele jaren geleden:
"Met kerst en pasen is mijn stamcafé gesloten. Ik ben het daar niet mee eens, maar ik ben de kastelein niet. Ik draag wel bij aan zijn welzijn, ik ben eigenlijk een soort aandeelhouder, maar dan zonder stemrecht. In mijn stamkroeg is in vele jaren niets veranderd, op de komst van een nieuw koffiezetapparaat na.

Dat alles zoveel als mogelijk blijft zoals het was, maakt het etablissement extra aantrekkelijk. Ik weet al meer dan veertig jaar waar ik aan toe ben. Ook aan die slechte gewoonte om met kerst en pasen dicht te zijn.


Of aan de ontstelde blik van de kastelein als iemand een bittergarnituur bestelt of een bakje noten. In mijn stamkroeg eet je poffers, een broodje bal of desnoods een tosti. Wij hebben daar al meer dan veertig jaar vrede mee. Weten waar je aan toe bent is een groot goed en dat weet ik niet in de zaak waar ik nu min of meer op goed geluk ben gaan zitten.

Een mooi uitzicht op de rivier, dat wel, maar schreeuwend meubilair en een ober die al ongeduldig aan mijn tafel stond voor ik goed en wel zat. Zo'n zaak die om het jaar van eigenaar en inrichting verandert.

Pure hopeloosheid op een prachtige plek.

Aldus Kees Klok in zijn herinneringen aan zijn stamkroeg Visser, waar de tijden aan het veranderen zijn zoals het vertrek van de schakers na 29 (!) jaar.............

Overigens: De vrijdagavond was lange tijd de avond in Visser van actieve Dordtenaren, journalisten en anderen. Deze activiteit is al gestopt.

Lees meer over:

visser Willige Dame
Deel dit bericht met je vrienden!