zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Drie wereldpremieres in editie Waterwerken van Bachfestival Dordrecht & Drechtsteden

20 mei 2016

DRECHTSTEDEN - Van 16 tot en met 24 september 2016 zal het vierde Bachfestival in Dordrecht en in de omliggende Drechtsteden plaatsvinden. Het festival draagt deze editie de titel ‘Waterwerken’.

Negen dagen lang komt de rijke wereld van Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot leven in meer dan 35 concerten en activiteiten op inspirerende binnen- en buitenlocaties in de Drechtsteden en in de historisch binnenstad van Dordrecht. De tijdloze muziek van Bach wordt omlijst en aangevuld met meerdere nieuwe, eigentijdse composities van de hand van David Dramm, Peter-Jan Wagemans en Reza Namavar.

Deze festivaleditie, de eerste onder het artistiek leiderschap van Marieke Grotenhuis schakelt soepel van traditie en herkenning naar vernieuwende, eigenzinnige muzikale initiatieven met steeds de rijke muziek van Johann Sebastian Bach als uitgangspunt. Naast het klassieke Bachrepertoire door o.a. The Amsterdam Baroque Orchestra (met stersoliste Lisa Ferschtman! op een historisch instrument), Nederlandse Bachvereniging, Sette Voci, Harmonie Universelle Köln en het Tulipa Consort met Johannette Zomer, zijn er composities die geïnspireerd zijn op Bachs muziek of aan de hand daarvan juist grenzen verleggen – gespeeld door bekende gezelschappen en befaamde musici. De combinatie van oude en nieuwe muziek komt naar voren in bijna alle concertprogramma’s van het festival en wordt bepaald door keuzes in onder andere locaties, instrumenten, repertoire en musici.

De regio met zijn weidse rivieren en maritieme industrie, de stad Dordrecht met zijn historisch centrum en rijke cultuuraanbod zijn mede aanleiding geweest voor het festivalthema ‘Waterwerken’. Het openingsconcert is het festival in een notendop: op vrijdag 16 september weerklinkt in de Wolwevershaven Tiefsee voor scheepstoeters, koperblazers, sopraan en klavecimbel van componist Reza Namavar, geïnspireerd op koralen en fuga’s van Bach (vrij toegankelijk).

Het complete programma van het Bachfestival is vanaf vandaag te vinden op www.bachfestivaldordrecht.nl

Deel dit bericht met je vrienden!