zaterdag 19 juni 2021

Alles over Dordrecht

Uitwisselingsorganisatie AFS zoekt gastgezinnen in de Drechtsteden

17 mei 2016 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Interculturele uitwisselingsorganisatie AFS is begonnen met de werving van gastgezinnen voor de ongeveer 70 buitenlandse scholieren die komend schooljaar naar Nederland komen. Mensen die belangstelling hebben in andere landen en culturen en bereid zijn om huis en hart open te stellen voor een jongen of meisje tussen de 15 en 18 jaar, kunnen voor meer informatie contact nemen met het hoofdkantoor of een regionale vrijwilliger van AFS.

AFS is een wereldwijde interculturele uitwisselingsorganisatie die voornamelijk draait op vrijwilligers en al vele decennia actief is in circa 60 landen. Hoogste doel is het tot stand brengen van onderling begrip tussen volken en culturen door vriendschappen over de hele wereld te creëren. Voor het overgrote deel draait de organisatie op vrijwilligers. Deze begeleiden de gastgezinnen en gaststudenten en kunnen in bijzondere gevallen terugvallen in het hoofdkantoor.

De buitenlandse scholieren maken in Nederland een jaar deel uit van een gastgezin, gaan gewoon naar een middelbare school en maken zo kennis met de Nederlandse cultuur en taal. Meestal moeten ze voor het eerst op de fiets naar school en sommigen vinden het zelfs in de zomer bitter koud. Als het jaar er op zit, spreken de meeste zeer behoorlijk Nederlands, komt het moment van de tranen op Schiphol en zijn er banden voor het leven gesmeed.

De profielen van de nieuwe scholieren zijn weer beschikbaar. Jongens en meisjes, meestal van 16-18 jaar, uit verschillende landen en culturen en met de meest uiteenlopende hobby’s en interesses. Het is een bijzondere en verrijkende ervaring voor gezinnen om er een jaar lang een extra gezinslid bij te hebben. Op basis van een intake door een regionale vrijwilliger probeert AFS een zo goed mogelijke match te maken tussen gastgezinnen en gaststudenten. Het enige dat AFS de gastgezinnen vraagt, is om huis en hart open te stellen voor een extra gezinslid voor een jaar. De studenten of AFS betalen geen kostgeld. Voor bijvoorbeeld kleding, reisjes en een fiets krijgt de student zakgeld van de eigen ouders.

Het is ook goed om te weten dat Nederlandse jongeren via AFS ook een jaar naar het buitenland kunnen. Bij het nadenken over schoolkeuze is dit zeker ook een interessante optie. Een jaar in het buitenland geeft je ervaringen voor het leven en die kunnen je ook helpen bij je verdere schoolkeuze en opleiding. Veel Nederlandse jongeren doen hun AFS jaar na hun eindexamen maar er zijn er ook die het als tussenjaar doen. Voor de oudere groep jongeren heeft AFS andersoortige programma’s

De motivatie van AFS uitwisselingsstudenten is om ervaringen voor het leven op te doen en daarbij een andere cultuur en taal te leren kennen. Het uitwisselen van buitenlandse studenten is een verrijking van gastgezinnen en scholen. Ze brengen nieuwe kennis en inzichten en houden ons soms een spiegel voor over onszelf. Via AFS worden wereldwijd vriendschappen voor het leven gesmeed.

Voor meer informatie: www.afs.nl of via Linda Hofmans, vrijwilliger regio Zuid-Holland, telefoonnummer 06-33820215

Deel dit bericht met je vrienden!