donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Topdrukte bij Sterrenwacht in Dordrecht rond Mercurius

9 mei 2016

DORDRECHT -  (bron RTV Rijnmond) Het was maandag een bijzondere dag voor astronomen. Ze maakten zich op voor een zeldzame gebeurtenis: een Mercuriusovergang. En dat betekende topdrukte bij Sterrenwacht Mercurius in Dordrecht.
De planeet schoof tussen de zon en de aarde door. "Mercurius komt dertien tot veertien keer in een eeuw voorbij", vertelt Harrie van Zijp van Sterrenwacht Mercurius. "In de nacht kan je het niet zien, maar het gebeurt nu overdag. Geweldig!"

Volgens Van Zijp kan het gevaarlijk zijn om de gebeurtenis te volgen. Met het blote oog is de kleine planeet niet te zien. En wie met een telescoop zonder filter naar de zon kijkt, kan zwaar oogletsel oplopen.

"Het is mijn favoriete planeet", besluit Van Zijp. "Het is de kleinste, de dapperste, de snelste planeet. Daar houd ik wel van."

Wie de Mercuriusovergang heeft gemist moet nog even geduld hebben. Op 11 november
2019 zal het nog een keer gebeuren. Daarna is het wachten tot 2032.

Lees meer over:

sterrenwacht mercurius
Deel dit bericht met je vrienden!