Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Pauline Harmsen in de Dordtse Dialogen: 'Leven is moeilijker dan doodgaan'

9 mei 2016

DORDRECHT -  ‘Leven is moeilijker dan doodgaan’, is een van de kenmerkende uitspraken van Pauline Harmsen. Zij is directeur van begraafplaats en crematorium De Essenhof en in de uitzending van Dordtse dialogen gaat het met haar over omgaan met de dood en afscheid nemen.

Onderwerpen waar we het misschien minder vaak over hebben. Zij vertelt hoe zij in dit werk is terecht gekomen en wat haar daarin fascineert. Zij stelt dat de mate van beschaving van een volk valt af te lezen aan de wijze waarop men zijn doden bezorgt. En dat we meer en meer een onderscheidende manier van begraven zien.

Op haar verzoek wordt een bijzonder fragment getoond, een man die op het Griekse eiland Lesbos voor verdronken vluchtelingen een islamitische begrafenis verzorgt. Het landschap draagt zo een geschiedenis met zich mee. Ook zijn er beelden van de Joodse begraafplaats, voor velen een onbekende plek op De Essenhof. Zij vindt ook dat de  begraafplaats een plek is waar je gewoon doorheem mag lopen of fietsen. Want leven en dood zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De uitzending is hieronder terug te zien:

Lees meer over:

Essenhof bert den boer dialogen
Deel dit bericht met je vrienden!